Vláda chce zneužít povodní ke zvyšování daní

27. srpen 2002

Tak se česká socialistická vláda přece jen dočkala, bude zvyšovat daně, záminku jí poskytla přírodní katastrofa. Některé odhady naznačují, že pojišťovny uhradí 18 % škod povodní, zahraniční pomoc pokryje 7 % , úspory občanů a investice podniků 43 % a jen 32 % škod zaplatí stát, to je prý asi 35 miliard korun.

Kde je ale má vláda vzít, když je státní pokladna prázdná a stát je zadlužen po uši? Budou se sice částečně krátit státní výdaje, ale to samozřejmě nebude stačit, takže je po ruce tradiční sociálně-demokratický recept, zvýšení daní.

Sociálně-demokratický poslanec Jan Mládek už novinářům prozradil svou představu: mimořádná jednorázová povodňová daň by měla přinést asi 10 miliard korun. Nejvýhodnější by bylo ji navázat na daň z příjmu, nebo na některou daň spotřební, ovšem úplně nejlepší by prý bylo, kdyby byla zavedena jako mimořádná daň z auta a její výše by se odvozovala z velikosti motoru.

Tím by se asi zabily dvě mouchy jednou ranou: stát by přišel k penězům a ještě by potrestal bohaté. Je to smutná představa myšlení jednoho sociálně-demokratického poslance. Poslanec Mládek byl ale na začátku uplynulé čtyřletky dokonce náměstkem ministra financí, jímž byl tehdy Pavel Mertlík. Oba museli po aféře s předáním IPB ČSOB sice ministerstvo financí opustit, ale oba se na ministerstvu financí znovu sešli, tentokrát jako poradci nejnovějšího ministra financí Sobotky.

Mertlík si s Mládkem rozumí a je samozřejmě taky pro zvýšení daní, je však pro to, aby byla konstruována jako přirážka daně z příjmu. Tyto socialistické představy, zvláště nová daň z drahých automobilů by jistě našly v parlamentu podporu u komunistů, nikoli však u poslanců ODS.

A protože vláda zatím zřejmě nechce riskovat mediální výsledek případné parlamentní bitvy, tu rozpoutá později, přichází teď s prvním krokem zdražování zboží, tedy se zvyšováním spotřebních daní. Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o spotřebních daních, která mimo jiné počítá s růstem daňových sazeb u pohonných hmot a cigaret v příštím roce.

Ministerstvo se rozhodlo urychlit zvyšování daňových sazeb na evropskou úroveň, i když příjmy v ČR jsou podstatně nižší, než v EU. Poroste především spotřební daň z benzínu, i když v ČR sazba této komodity už minimální úroveň, požadovanou EU přesahuje. Sazba daně v ČR tak po zvýšení bude vyšší, než minimální sazba v EU. Pětina výnosů ze spotřební daně pohonných hmot je totiž příjmem mimorozpočtového Fondu dopravy, který se bude významně podílet na krytí povodňových škod, napáchaných na infrastruktuře.

Ministerstvo však chce benzín zdražit jen o tolik, aby nebyl dražší, než v okolních zemích a občané nezačali jezdit pro benzín do zahraničí. Požadavky EU v ČR splňují všechny položky, kromě cigaret a zkapalnělých a stlačených plynů. U cigaret se ČR zavázala zvýšit daň z dosavadních 40 % z ceny na 57 % , ale až do konce r.2006 , teď ale vláda počítá s postupným zvyšováním daně už od 1. ledna příštího roku.

Zdražování pohonných hmot, cigaret a alkoholu je tradičně vyzkoušený recept, který vypadá velmi morálně, takže s ním vládní propagandisté rádi pracují, ale ve skutečnosti nijak neovlivní spotřebu tohoto zboží. To ale není zdaleka všechno -: ministerstvo financí připravuje také novelu zákona o DPH, ta přeřazuje řadu služeb a zboží z ze snížené 5 % sazby do základní sazby 22 % .

Kvůli harmonizaci s legislativou EU by měla být většina služeb přeřazena do základní sazby DPH, ve snížené sazbě DPH zůstanou asi zdravotnická a sociální péče a ubytovací, pohřební a kulturní služby. Ze zboží by ve snížené sazbě měly zůstat pouze potraviny, noviny, časopisy, knihy, léky, hudebniny, výrobky, určené pro tělesně postižené a pro zdravotnictví a dále zboží, určené k využití v zemědělské výrobě. EU povolila ČR uplatnit sníženou sazbu DPH u dodávek tepla pro domácnost a u stavebních prací za účelem bydlení po přechodné období až do r.2007 . Teď tedy bude vláda argumentovat jak povodněmi, tak EU a spotřební daně i DPH zvýší a tím hodně zvýší i ceny.

Neměli bychom ale zapomínat, že v zemích EU je DPH většinou nižší, než 22 % jako v ČR, například v sousedním Německu je to jen 16 % , ale o snížení základní sazby DPH vláda zatím neuvažuje. Kabinet se sice v koaličním programu zavázal ke stabilizaci daňové kvóty, to je nezvyšovat podíl daní na HDP, ale povodně jistě poslouží jako dobrá záminka, takže na odpor zvýšit jakékoli daně narazí vláda zřejmě jen u ODS, která jejich nárůst odmítá dlouhodobě.

Poslanec a rozpočtový expert ODS Martin Kocourek připomněl, že jeho strana předložila návrh na zřízení povodňové rezervy, kam by směřovaly miliardy z prodeje Českého Telecomu. Tyto zdroje by podle něj měly stačit na to, aby se žádné daně nemusely zvyšovat, ale ODS bude zřejmě přehlasována.

rse@rozhlas.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.