Vítkovická atletka Vrzalová překonala na mítinku v Ostravě národní rekord

13. únor 2019 05:20

Simona Vrzalová, česká atletická reprezentantka, během necelých 48 hodin posunula dva české halové rekordy. Nejprve ve Francii překonala čtyři roky starý čas na kilometrové trati a v úterý v domácí ostravské hale při mítinku Czech Indoor Gala i na své oblíbené patnáctistovce.

Simona Vrzalová chtěla na patnáctistovce zaběhnout osobní maximum. Nakonec z toho byl český rekord výkonem 4:05,73 minuty.

„Bylo to skvělé, běželo se mi nádherně. Když jsem na osmistovce viděla čas dvě dvanáct, tak jsem nevěřila, že bych to mohla zvládnout, ale naštěstí jsem v sobě měla dost sil. Ani nevím, kde se to ve mně vzalo. Asi to bylo tou skvělou Polkou, která mi dýchala na záda, to mě hnalo dopředu,“ uvedla závodnice.

Jen 41 hodin po nedělním rekordu ve francouzském Liévinu prý měla dostatek sil a únavu necítila. I když noc na pondělí nebyla spánkově právě výživná. „Nevadí mi cestovat a ponocovat,“ směje se.

Trenér Augustin Šulc tvrdí, že Vrzalová je schopná tempově zaběhnout patnáctistovku pod 4 minuty. Nebyl spokojený s druhou pětistovkou. Před nedávnem se Vrzalová ptala trenéra, jestli by neměli také trénovat jako konkurence dvoufázově.

„Protože všichni kolem dvoufázově trénují, tak říkám, že už bych to měla začít brát vážně. Ale prý to není potřeba. Pokud se zlepšuji na té jedné fázi, tak to prý stačí. Až začnu stagnovat, budeme přidávat,“ přemítá věčně vysmátá vítkovická atletka.

Už na víkendovém republikovém šampionátu si vyzkouší osmistovku a opět patnáctku. Tam nejspíš nebudou startovat konkurentky Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková. „Osmistovku poběžíme rychle, chci zaběhnout limit. A pak asi půjdu patnáctistovku a to bude snad na pohodu, že nikdo nepřekvapí,“ zakončuje opět smíchem Vrzalová.

autor: ddp
Spustit audio