Vítězství Trumpa bych nedovolil, toho pána bych se bál, říká pěvec Štefan Margita

22. leden 2017

Spolupracuje s řadou českých i světových operních scén, jeho tenor je slyšet na festivalech i v koncertních sálech a sklízí nadšené ovace a kritiky. Když odjel do Prahy, Slováci byli uražení a přestali ho jako pěvce vnímat. „Není zájem,“ říká slovenský operní pěvec žijící v Praze, Štefan Margita.

„V Praze v divadle jsem zažil nejkrásnější období. Mě tady přijali krásně,“ vzpomíná a na otázku moderátorky, zda byli jeho krajané na Slovensku uraženi proto, že dal přednost angažmá v Česku, odpovídá: „Určitě. I když dneska mě na Slovensku asi ani už neznají. Ale v tom nejsem sám, je spousta takových kolegů. Vůbec tomu nerozumím.“


Slovenský operní pěvec, tenorista Štefan Margita se narodil 3. srpna 1956 v Košicích. Původně vystudoval na Umělecko-průmyslové škole v Košicích obor fotografie, krátce praktikoval jako fotograf. Poté nastoupil na košickou konzervatoř, kde byl posluchačem profesorky Lydie Šomorjaiové. V roce 1981 se stal členem souboru zpěvohry divadla v Prešově, odkud přešel na operní scénu v Košicích. Během své kariéry působil na scénách světových operních domů - v milánské La Scale, londýnské Covent Garden nebo v newyorské Metropolitní opeře. Žije v Praze, jeho ženou je česká zpěvačka Hana Zagorová.


Nemám rád angažované umělce. Můžeme říct svůj názor, ale máme si dělat svou práci.Štefan Margita

Obavy z Trumpa

V době, kdy vrcholila prezidentská kampaň ve Spojených státech, spolupracoval Štefan Margita s Lyric Opera v Chicagu, kde tři měsíce hostoval. „Oba byli denně v televizi a bojovali o své hlasy. Statečně se přiznávám, věřil jsem, že Clintonová vyhraje. Průzkumy byly vždy fenomenální, ukazovaly, o kolik vede. Já bych Trumpa nedovolil. Já bych se ho bál, nevím, co ten pán udělá. V podstatě Američani i my všichni to poznáme možná už za krátkou chvíli,“ vysvětluje svůj názor a zklamání z výsledků americkcýh voleb. „Kdokoliv nesouhlasil s jeho názorem, choval se k němu Donald Trump velice mstivě. Toho se bojím, to nemám rád,“ dodává.

„S kýmkoliv jsem v té době v Americe mluvil, neznám člověka, který by mně řekl, že Donald Trump vyhraje, každý říkal: já ho volit nebudu. Lidé čekají asi něco nového a že se něco zlepší, že nastupuje nový člověk, který jim pomůže. A mám několik otazníků, jestli opravdu splní, co slíbil. Protože i jeho projevy jsou někdy hysterické a to by u amerického prezidenta být nemělo, myslím si, ale možná se pletu a možná bude úžasný prezident. Budu se vracet do Ameriky a jsem strašně zvědavý, co budou lidé říkat,“ podotýká.

Kdo jako první poznal jeho talent? Proč herec v divadle nemá dávat najevo nikomu nespokojenost? Kde všude ve světě měl úspěch a kolik umí světových jazyků? Poslechněte si celý rozhovor už nyní ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.