Vítejte ve virtuální ponorce

22. září 2010

Jako na palubě Nautilu kapitána Nema se můžete cítit u monitoru svých počítačů, pokud zavítáte na webové stránky projektu Venus. Nabízejí virtuální plavbu kolem vraků potopených u evropských břehů.

Úctyhodnou sumu 2,2 milionu euro už spolykal projekt Virtual Exploration of Underwater Sites - zkráceně Venus. Celkem jedenáct různých evropských institucí se za tyto peníze snaží vytvořit přesné trojrozměrné počítačové modely lodí, jež ztroskotaly u evropských břehů a dnes spočívají na mořském dně. "Virtuální vraky" by měly sloužit archeologům a historikům, ale nebudou uzavřeny ani zájemcům z řad laiků.

Jen díky Venus se daří uchovat informace o vracích, které působením přírodních živlů a lidské činnosti pomalu, ale jistě mizí. Velké škody dokážou napáchat na podmořských archeologických lokalitách například vlečné sítě rybářů.

Trojrozměrná počítačová rekonstrukce vraků je vytvářena s pomocí dat získaných prostřednictvím citlivých sonarů a kamer a přístrojů robotických ponorek. Zatím jsou připraveny virtuální prohlídky dvou vraků. Prvním je římská loď, která se potopila do hloubky 35 metrů i s nákladem amfor někdy kolem roku 200 n. l. u toskánského pobřeží u ostrova Pianosa. Druhým vrakem připravovaným pro virtuální návštěvníky je koráb ležící v hloubce 55 metrů v portugalské zátoce Sessimbra. Jeho věk se zatím nepodařilo přesněji určit. Ztroskotal možná už na sklonku středověku, ale nelze vyloučit, že klesl ke dnu teprve v 18. století.

Autoři projektu Venus slibují, že během dvou až tří měsíců bude možné navštívit webové stránky projektu a prostřednictvím standardního PC podniknout plavbu virtuální ponorkou kolem vraků, jež mohli až doposud vidět jen vědci nebo sportovní potápěči.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 12. 9. 2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.