Viry pro 21. století

7. březen 2012
Třetí dimenze

Hrozba ukrytá v deštných pralesech i potenciální zbraň hromadného ničení? Co všechno vlastně o virech (ne)víme?

Slavný britský imunolog a nositel Nobelovy ceny sir Peter Medawar napsal, že virus je „špatná zpráva zabalená do bílkoviny”, což je jednak vtipný bonmot, jednak je to docela přesné. „Viry jsou kousky dědičné informace (buď ve formě DNA, nebo RNA), které mohou nebo nemusí být obaleny bílkovinami. Není dokonce vůbec jasné, jestli jsou živé – o definici života lze mimochodem diskutovat celé dny...” Tak začíná nová publikace autorů doc. Jana Konvalinky a doc. Ladislava Machaly. A stejně otevřeme dnešní reprízu Třetí dimenze.

Beseda Viry pro 21. století

Pořad jsme natáčeli v multifunkčním prostoru Hub na pražském Smíchově, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír.

Z Afriky nebo Asie se k nám šíří nové viry, resp. nové varianty známých virů. Pomohou nám zkušenosti s viry z pravých neštovic, dětské obrny nebo HIV? I staré známé viry ale mohou být zneužity jako nebezpečná zbraň...

Na otázky Roberta Tamchyny odpovídají doc. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D., odborník na problematiku HIV/AIDS a vysoce nebezpečné nákazy, klinika infekčních nemocí 3. LF UK a FN Na Bulovce v Praze, a MUDr. Martina Havlíčková, CSc., vedoucí oddělení respiračních, střevních a exantemových nákaz, Státní zdravotní ústav.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 5. března do 9. března:

Pondělí: úsvit zániku
Úterý: hory a horská služba
Středa: viry pro 21. století
Čtvrtek: vysoké školy na rozcestí
Pátek: věda za školou

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.