Virus HIV začal řádit už kolem roku 1900

22. září 2010

Druhý nejstarší vzorek viru HIV ukázal, že epidemie AIDS začala už kolem roku 1900 - tedy asi o dvě dekády dříve, než se zatím usuzovalo.

Vzorek pochází od osmadvacetileté ženy z území dnešní Kinshasy, které byla v roce 1960 provedena biopsie lymfatických uzlin. Tým vědců pod vedením Michaela Worobeye z Arizonské univerzity jej nyní porovnal s vůbec nejstarším vzorkem, který pochází rovněž od obyvatele Kinshasy a byl odebrán v roce 1959. Výsledky porovnání a odhad rychlosti, se kterou HIV hromadí mutace, dovedly vědce k závěru, že tyto dva viry musely mít společného předka někdy mezi rokem 1884 a 1924 - nejspíše v roce 1908. Ve stejné době virus pravděpodobně poprvé přeskočil ze šimpanzů na člověka. Předchozí odhady přitom hovořily o roku 1931.

Logo

Michael Worobey a jeho kolegové dávají propuknutí epidemie AIDS do souvislosti s rychlým zvětšováním Kinshasy i dalších měst centrální Afriky. Před rokem 1910 nemělo žádné město v této oblasti víc než 10 tisíc obyvatel. Potom ovšem vypukl díky kolonizaci "boom", který viru přinesl ideální podmínky k tomu, aby se mohl šířit v lidské populaci.

Výsledky studie popisuje článek, který vychází v časopise Nature.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.