Virtuální výlet do Palenque

21. září 2010

Po internetu můžete podniknout výlet do Mexika, do ruin mayského města Palenque a navštívit hrobku dávného velmože.

Hrobka mayského vládce K´inich Janaab´ Pakala je pro turisty od roku 2004 uzavřena. Probíhají v ní rozsáhlé restaurátorské práce. Přesto se můžeme pohledem na tuto jedinečnou památku pokochat. Vědci z mexického Národního ústavu pro antropologii a historii zpřístupnili na internetu záběry, které dovolují "virtuální rozhlédnutí" po Palenque.

Třistašedesátistupňové panorama najdou zájemci buď přímo na internetové adrese www.culturainah.org/panorama360/palenque/ nebo se k němu dostanou přes oficiální stránky ústavu www.inah.gob.mx. Pakalova hrobka se řadí k nejvýznamnějším archeologickým nálezům, jež se vědcům ve 20. století na americkém kontinentu podařily.

Pakal se narodil 23. března 603 a dožil se úctyhodného věku osmdesáti let. Zemřel 28. srpna 683. Na trůn nastoupil, když mu bylo dvanáct let. Za jeho vlády Palenque vzkvétalo a byly vystavěny nejkrásnější budovy, jaké se po mayské civilizaci dochovaly. Po smrti byl prohlášen za boha a pohřben v tzv. Chrámu nápisů, kde je do kamene vytesán popis 180 let historie města.

Pakalova posmrtná maska

Hrobka byla skryta za kamennou deskou upevněnou na čepech a dlouho unikala pozornosti vědců, turistů i dobrodruhů. Teprve v roce 1952 tento skrytý vchod odhalil mexický archeolog francouzsko-kubánského původu Alberto Ruz Lhullier. Čtyři roky se Lhullier pomalu prokousával chodbami až 15. června 1952 stanul před Pakalovým sarkofágem. Nápis na něm kamenné rakvi hlásá, že uvnitř leží vládce K´inich Janaab´ Pakal, který zemřel ve věku osmdesáti let po zhruba sedmi desetiletích vlády.

Někteří badatelé pochybují, že ostatky v sarkofágu patří skutečně Pakalovi. Poukazují na fakt, že opotřebení zubů odpovídá člověku kolem čtyřicítky. Většina odborníků ale o pravosti kostry nepochybuje. Podle nich jedl Pakal mnohem měkčí stravu než jeho poddaní a díky tomu si udržel nenarušený chrup do vysokého věku.

Víko Pakalova sarkofágu patří k nejnádhernějším ukázkám mayského umění. Největší popularitu mu paradoxně nezajistili vědci ale fantasta Erich von Däniken, který viděl v reliéfu s Pakalovou postavou zobrazení kosmonauta řídícího mimozemskou kosmickou loď.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 14.8.2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.