Virová zbraň střevních bakterií

12. prosinec 2012
Monitor

Kmen střevních bakterií využívá viry jako zbraň proti svým nejbližším příbuzným. Díky tomu nad nimi v dobách nouze získá převahu.

Střeva savců jsou domovem pestrého společenství bakterií a virů ze skupiny bakteriofágů, které je napadají. Vědci z Texaské univerzity v Arlingtonu zkoumali bakteriofágy, jejichž hostiteli jsou střevní bakterie Enterococcus faecalis. Ty se běžně vyskytují i v lidských střevech. Objevili přitom, že kmen bakterií s označením V583 uvolňuje do svého okolí zvláštního „kompozitního“ bakteriofága, který vznikl kombinací dvou geneticky odlišných elementů. Jeden z nich obsahuje geny nutné pro tvorbu částic viru, druhý takové, které jsou potřeba pro infekci hostitele.

Pozoruhodné je, že kmen bakterií V583 tyto viry používá jako zbraň. Uvolňuje je především ve chvíli, kdy v prostředí začnou chybět živiny v podobě aminokyselin. Bakteriofágy napadají a hubí ostatní kmeny bakterií Enterococcus faecalis, čímž své hostitele zbaví potravní konkurence. Objev naznačuje, že bakteriofágy mohou podstatně ovlivňovat dynamiku bakteriální kolonizace střevních ekosystémů. Vědci pracovali s bakteriemi a viry z myších střev, ale je velmi pravděpodobné, že podobné zbrojení se odehrává i v našich střevech.

Zdroj: UT Arlington, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio