Viroložka Ruth Tachezy: Plošné testování ve firmách není efektivní. V buňce testovat opravdu nelze

18. březen 2021

Povinné plošné testování zaměstnanců ve firmách probíhá již tři týdny. Ukazuje se ale, že efekt antigenního testování je nedostatečný a nedává pravý obraz toho, jak situace ve firmách vypadá. Proč systém nefunguje, jak se očekávalo?

Čtěte také

Na problémy plošného testování mimo jiné poukazuje i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), která vznikla při ministerstvu zdravotnictví. V poradním orgánu, který vede hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, jsou zastoupeni kromě lékařů také právníci, ekonomové či sociologové.

Mezioborová skupina apeluje vedle navýšení kapacity očkování a omezení rizika šíření nových mutací a jejich kvalitnější diagnostiku právě také na masivnější a kvalitnější testování.

Podniky se rozhodně neměly nechávat otevřené. Když už ale k tomu došlo, mělo být velmi pečlivě připraveno testování zaměstnanců. Antigenní testování je ale velmi chaotické a jeho efekt není a nebude dostatečný, říká viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy.

Kde se stala chyba?

Je mi líto lidí, kteří do testování vložili spoustu financí a energie, ale už teď vidíme, že efekt není dostatečný a použití a způsob testu nám bohužel nedává pravý obraz toho, jak situace vypadá.

Bratři Petr a Pavel zvládli testování bez obtíží

Podle Ruth Tachezy nebyly antigenní testy vybrány tak, aby měly parametry, které jsou důležité. To znamená, aby měly určitou citlivost a aby byly kombinovány se správným odběrem, určeným pro antigenní testy.

Jediný správný odběr je klasický výtěr z krku a nosu. Ostatní samoodběrové testy mají velmi nízkou záchytnost.

Dalším faktorem, na který viroložka upozorňuje, je, že plošné testování bylo připraveno velmi narychlo a často jej prováděli lidé neškolení. Roli totiž hraje i způsob provedení testu. A důležité je také místo, kde se test provádí. Testy se musejí provádět v určité teplotě, takže například v buňce, kde je zima, opravdu testovat nelze.

Preference PCR

Uvádí se, že automobilové firmy zachytily antigenním testováním pouhé 1 % nakažených zaměstnanců. Což se často interpretuje tak, že průmysl není semeništěm koronaviru. V souvislosti s výše zmíněnými faktory, které velmi citelně snižují efektivitu použití testů, jde ale přinejmenším o zkreslený obrázek. Jak situaci zlepšit?

Testovat se musí efektivněji. Mělo by jít o kombinaci selektivně vybraných kvalitních antigenních testů se správným odběrem, doplněno testy PCR tam, kde to kapacita umožňuje. A následně je nutné přejít na větší množství vzorků vyšetřovaných metodou PCR, uzavírá Ruth Tachezy.

Další témata rozhovoru: důvody pozastavení očkování látkou firmy Astra Zeneca; prodloužení intervalu mezi dvěma očkovacími dávkami; nové varianty viru. 

autoři: Zita Senková , Ruth Tachezy , opa
Spustit audio

Související