Vietnamista Kraus: V porovnání s jinými diasporami je zločin té vietnamské méně nebezpečný

16. leden 2021

Filip Kraus je sociální antropolog, věnuje se studiu vietnamské i společenské morálky, sexuality a politického systému. Učí na Univerzitě Palackého v Olomouci a napsal knihu o vietnamském podsvětí v Česku. „Mrzí mě, že ta kniha začala být později používána některými lidmi k tomu, aby ukázali, že ve vietnamské diaspoře je organizovaného zločinu hodně a je nebezpečný. Ale tak to není. Pokud to porovnáme s jinými diasporami, tak je ten méně nebezpečný,“ říká.

„Chtěli jsem rozumět tomu, jakou roli hrál organizovaný zločin v rozvoji vietnamské diaspory. Když se to srovná například se Spojenými státy nebo s Francií, tak vidíme, že to u nás kopíruje velice podobný trend. A my jsme chtěli rozumět těm procesům, proto jsme se s kolegy do té studie pustili,“ vysvětluje Kraus.

Čtěte také

Na akademickou půdu přitom Kraus přišel z policejního prostředí, kde šestnáct let pracoval jako kriminalista v divizi asijských kriminálních struktur. „Původně jsem vystudoval na elektromechaniku,“ přiznává.

Teprve později se začal učit vietnamsky. „Potřebujete rychle vytěžit svědky nebo poškozené,“ vysvětluje, proč se mu u policie tento jazyk hodil.

A dodává: „Myslím, že nejsložitější je výslovnost a poslech těch tónů. Gramatika je relativně jednoduchá. A navíc se píše latinkou, takže se slovní zásoba učí rychleji než v čínštině.“

Poslechněte si celé Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související