VIDEO: Rozpravy o českých médiích - Americké prezidentské volby a média

24. listopad 2016

Listopadové rozpravy jsou tu. Pokud je nestíháte osobně, sledujte je živě na našem webu!

Americké prezidentské volby jsou významné nejen z hlediska dopadů, které mohou jejich výsledky mít na ekonomické, politické a další mezinárodní dění, ale také z hlediska využití médií, které volby provázelo. V průběhu listopadových Rozprav se podíváme podrobněji na to, jaká byla role médií v těchto volbách.

Do jaké míry média pomáhala/ztěžovala kampaň jednotlivých kandidátů? Má Donald Trump pravdu, když tvrdí, že se proti němu americká média spikla? A byla kampaň Hillary Clintonové nepovedená? Lze vůbec "prodat" politiky, kteří nejsou považováni za důvěryhodné a čestné? Jakou roli hrála v předvolební kampani sociální média? Jsou Twitter a Facebook silnější než New York Times a Wall Street Journal? A jak o amerických volbách informovala česká média?

Rozpravy speciál pořádáme s časopisem Newsweek, a proto přijdou diskutovat i někteří jeho redaktoři, kteří se na téma amerických voleb specializují. Doplní je odborníci z Fakulty sociálních věd UK:
DANIEL ANÝŽ (Newsweek),
IVA ROZE (Newsweek),
KRYŠTOF KOZÁK (Katedra severoamerických studií FSV UK),
ANNA SHAVIT (Katedra marketingové komunikace a PR FSV UK).

Rozpravy tentokrát moderuje ONDŘEJ FORMÁNEK, šéfredaktor časopisu Newsweek.

Rozpravy o českých médiích pořádá Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK již několik let. Mediálními partnery jsou Evropská observatoř žurnalistiky a PRESSpektivy (Český rozhlas).

Spustit audio