VIDEO: Chyběla by vám Británie v EU? Zeptali jsme se komentátorů i lidí na ulici

21. červen 2016

Udělali jsme anketu z pražských ulic a také natočili komentátory, kteří připravují pořad Názory a argumenty. Ptali jsme se: Chyběla by vám Velká Británie v Evropské unii?

Má, nebo nemá Velká Británie vystoupit z Evropské unie? I o tom budou mluvit hosté dnešní veřejné debaty nazvané Být, či nebýt v EU. Přijďte od 17:00 do budovy Rozhlasu na Vinohradské 12 nebo to sledujte on-line.

Jindřich Šídlo, komentátor, Hospodářské noviny

„Já nemám úplně odvahu a tendenci radit Britům, jak se mají rozhodnout. Odchod Británie z EU by mě velmi mrzel: jednak z citových důvodů – a myslím si, že odchod první a ještě takto významné země z EU by znamenal, že Evropa se pouští na cestu, u které si nejsem jistý, jak může skončit,“ odpověděl Jindřích Šídlo, komentátor Hospodářských novin.

Radko Kubičko, komentátor, Český rozhlas Plus

„Podle mého názoru by Velká Británie měla zůstat v EU. Byla by to pro EU katastrofa, kdyby odešla.“

Petr Honzejk, komentátor, Hospodářské noviny

„Řeknu to trochu sobecky. Velkou Británii mám velmi rád a chtěl bych, aby tam jednou mohly třeba studovat nebo pracovat moje děti za stejných podmínek jako v jiných zemích EU. Proto nikdy nemohu brexit podporovat.“

Jan Fingerland, komentátor, Český rozhlas Plus

„Kdybych byl Brit, pravděpodobně bych hlasoval pro brexit. Ale jako Čech jsem jednoznačně pro to, aby Británie zůstala v EU.“

Anketa k britskému referendu

Víte, co je to brexit? Chyběl by vám Británie v EU? A kdo by měl následovat? Zeptali jsme se lidí na ulici.

autoři: mvo , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.