Vévodkyně Meghan: Žila jsem jako ve zlaté kleci a pomýšlela na sebevraždu

12. březen 2021
Výrok týdne

Vnuk královny Alžběty II. princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan ovládli britský mediální prostor. V interview s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou v televizi CBS otevřeně kritizovali poměry uvnitř vládnoucí rodiny. V Buckinghamském paláci se údajně nedočkali zastání, dokonce se podle Meghan setkali s rasistickými poznámkami.

Když jsem byla těhotná, tak to bylo pořád dokola: že chlapeček nedostane titul prince a také úvahy o tom, jak moc snědou barvu bude mít.
vévodkyně Meghan

Vévodkyně ze Sussexu ale informaci o tom, kdo jí to měl říct, neupřesnila. Postěžovala si, že po svatbě s princem Harrym žila jako ve zlaté kleci a pomýšlela na sebevraždu.

The Guardian nedávno napsal, že královna Alžběta II. lobbovala pro změnu britské legislativy, aby skryla výši svého majetku. Nová aféra Harryho a Meghan tak pro královskou rodinu znamená další negativní publicitu.

„V době Black Lives Matter je rasismus natolik toxické téma, že ta nařčení mohou poškodit reputaci Buckinghamského paláce na roky dopředu. Hlavně se ale ukazuje, jak je těžké se s tím popasovat speciálně v zemi, která byla dlouhá léta koloniální velmocí,“ komentuje výrok novinářka a mediální konzultantka Tereza Anteneová, která v Londýně žije.

Ptáme se

Může rozhovor ohrozit monarchii? Mění se v poslední době nějak postoje britských politiků, kteří se jinak ke královské rodině kriticky nevyjadřují?

Čtěte také

Mohou tyto události nějak poznamenat britsko-americké vztahy?

Britská bulvární média například psala o vzájemných sympatiích mezi vévodkyní Meghan a americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Na čí stranu se přiklání veřejné mínění? Dává smysl připodobňování vévodkyně Meghan k princezně Dianě?

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. Analyzují Bořivoj Hnízdo, profesor na katedře anglofonních studií Metropolitní univerzity Praha a novinářka, mediální konzultantka v Londýně Tereza Anteneová.

Spustit audio

Související