Většina Rusů má informace jen z televize, internetu nevěří, tvrdí ruský aktivista Litvin

25. březen 2022

„Putin mluvil 20 let o tom, že internet je odpadkový koš, zprávy z něj jsou nepravdivé a věřit se dá jen televizi. Po takových dvou dekádách lidé vůbec nemají potřebu získávat informace odjinud. Protože jim nevěří,“ vysvětluje umělec a aktivista ruského původu Anton Litvin, který dlouhodobě žije v Česku. Je i jedním z pořadatelů protestního průvodu proti válce na Ukrajině.

Litvin dodává, že Putin je pro mnohé Rusy něco jako člen rodiny, protože k nim od rána do noci promlouvá z obrazovky.

„Lidé začínají vnímat a myslet jako nějaké zombie,“ říká. Dodává, že ve chvíli, kdy vešel v platnost nový zákon, na základě kterého hrozí jen za slova o válce na Ukrajině až patnáct let vězení, tak se demonstrovat v ulicích už téměř nikdo neodváží.

Čtěte také

„Cena lidského života je v Rusku bohužel velmi malá,“ uvažuje Litvin. Minimálně rodiny padlých vojáků pravdu o obětech konfliktu znají, ale nikdo se neodhodlá k nějakému otevřenému protestu.

Aktivista také upozorňuje, že až 80 procent Rusů nikdy nebylo v cizině a vycházejí primárně z toho, co vidí ve státním televizním vysílání, které je dlouhodobě připravuje na světový konflikt.

Právě v takové společnosti Anton Litvin žít nechce. Proto z Ruska odešel a na návrat nepomýšlí.

Jak dlouho ještě Putin vydrží v čele federace? A kdo by mohl být příštím lídrem? Poslechněte si celý audiozáznam Osobnosti Plus Lucie Vopálenské.

Související