Většina Francouzů si přeje prodloužení výjimečného stavu

16. únor 2016

Výjimečný stav bude zřejmě platit ve Francii dalšího čtvrt roku. Prodloužení o tři měsíce žádá francouzský prezident Francoise Hollande. Hlasovat o něm má dnes Národní shromáždění.

Většina Francouzů i politiků prodloužení výjimečného stavu vyžaduje, tvrdí francouzský zpravodaj listu Le Monde v ČR Fabrice Martin Plichta. „Lidé jsou připraveni pro své bezpečí obětovat část svých práv.“

Výjimečný stav platí ve Francii už zhruba tři měsíce. Jak to ovlivňuje běžný život v zemi? Podle francouzského zpravodaje je více vojáků a policistů v ulicích a více kontrol. Policie také prohledávala tisíce bytů a různých muslimských organizací, vyhostila několik desítek imámů.

Oproti normálnímu stavu se policejní zásahy mohou dít bez souhlasu soudu, rozhoduje o nich pouze policejní prefekt. To je podle Plichty problematické. „ Někteří lidé musejí bez rozhodnutí soudu zůstávat v domácím vězení a hlásit se několikrát denně na policii, což jim znemožňuje vykonávat zaměstnání a podobně.“

Zpětně se některá tato policejní nařízení prošetřují a v některých případech soudy domácí vězení zrušily.

Francie ovšem neřeší jenom prodloužení výjimečného stavu, nýbrž také změny ústavy. Ty počítají s možností odebrání občanství lidem podezřelým z terorismu, což budí vášně zejména u obhájců lidských práv, kteří považují občanství za nedotknutelné. Na protest proti změnám ústavy odstoupila koncem ledna francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová.


Jiří Pehe: Není to plíživé zavádění autoritářských prvků ve Francii, všechny změny se dějí ústavně a je proti nim možné soudní odvolání.

Ředitele New York Univerzity v Praze Jiří Pehe ovšem upozorňuje, že odejmutí občanství hrozí pouze lidem podezřelým z terorismu, kteří mají kromě francouzského ještě další občanství. „Není žádným lidským právem mít více než jedno občanství,“ říká Pehe.

Fabrice Martin Plichta je navzdory protestům lidskoprávních organizací přesvědčen, že většina francouzské společnosti změny ústavy podporuje, což se odráží také v souhlasu většiny politických stran.

autoři: tpa , Ondřej Nováček
Spustit audio