Veterináři kontrolují v Benešově maso přímo na jatkách. Veškeré údaje o původu masa najde spotřebitel na samolepce

27. únor 2019 15:21

Kauza polského hovězího masa může mít dopad i na české chovatele. Podle některých jatek se totiž snížil zájem o hovězí maso. Obavy u české produkce nejsou ale podle Státní veterinární správy na místě.  Na všech jatkách má totiž své zaměstnance, kteří kvalitu masa kontrolují.

„Musíme nejdřív prohlédnout, jak vypadá skot, který je k nám přivezen, aby tam nebyly nějaké příznaky onemocnění. To jsou léta praxe,“ říká veterinář Luděk Kuneš.

Jatka v Benešově si prošel i ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví z Krajské veterinární správy Zdeněk Císař. „Na všech jatkách jsou pracovníci Státní veterinární správy i veterinární technici, kteří na kvalitu zpracovaného masa dohlížejí,“ říká.

Podle jeho slov jsou to opatření, aby se spotřebiteli na stůl dostalo pouze zdravotně nezávadné a prohlédnuté maso. Na samolepce jsou podle něj veškeré údaje o původu masa. Proto veterinární lékaři doporučují českým spotřebitelům tyto etikety na mase a masných výrobcích pozorně číst.

Spustit audio