Vesmírné misi Artemis I k Měsíci se první start nepodařil. Je ale v pořádku a na řadě je další pokus

3. září 2022

Přípravy na start mise Artemis I k Měsíci pokračují. Experti z vesmírné agentury NASA prověřili závady, kvůli kterým se nepodařilo odstartovat v pondělí, a naplánovali další startovací okno.

„Měli jsme potíže s chlazením motoru číslo tři,“ řekl vedoucí mise Artemis I Mike Sarafin ve videopřenosu NASA. Raketové motory se na start připravují úplně opačně než motory závodních aut. Zatímco ta se před startem zahřívají, rakety se musí ochlazovat, protože jsou poháněné zkapalněným vodíkem o teplotě asi minus 250 stupňů Celsia.

„Potřebujeme, aby byly motory ochlazené na kryogenicky nízkou teplotu, aby neutrpěly teplotní šok, až do nich bude proudit všechno to studené palivo. Potřebovali jsme čas, abychom to prověřil, a když se do toho inženýři dali, našli další závadu na přetlakovém ventilu vnitřní nádrže. Kvůli kombinaci potíží s chlazením třetího motoru a s ventilem jsme došli k rozhodnutí, že potřebujeme přestávku a trochu víc času,“ pokračoval Mike Sarafin.

Jen špatné měření

Podle expertů je možné, že třetí motor byl ve skutečnosti ochlazený správně a závada byla jen na teploměru. Ten se ale nedá vymontovat, když je raketa na startovací rampě. Při dalším pokusu o start každopádně začnou motory chladit asi o půl až tři čtvrtě hodiny dříve.

„Raketové motory, které jsou na centrálním stupni rakety SLS spalují kapalný kyslík. Kapalný vodík z toho centrálního stupně, to jsou raketové motory RS25, které můžeme znát označením Space Shuttle Main Engine, což znamená, že se používaly na raketoplánech. Každý z raketových motorů, které poletí na premiérové misi rakety SLS má za sebou několik letů na raketoplánech,“ říká Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.

Kdo je nejsilnější...

Celkově je ale nová nosná raketa SLS oproti raketoplánům výrazně přepracovaná a je to nejsilnější raketa poslední doby.

„Nejsilnější raketou historie je stále Saturn 5, legendární raketa, která v rámci programu Apollo, dostala Američany na Měsíc. Raketa SLS se stane nejsilnější raketou současnosti. Bude silnější než aktuálně nejsilnější raketa Falcon Heavy od firmy Space X. Je pravděpodobné, že až odstartuje raketa Super Heavy Starship od Space X, tak si ten titul nejsilnějšího nosiče současnosti vezme zpět,“ zdůrazňuje Majer.

Zkouška nosné rakety SLS a vesmírné lodi Orion je největším úkolem letu Artemis I. Dále má prozkoumat, jak bude působit kosmické prostředí na lidské tělo.

Co s lidskou posádku nejde

V kabině lodi Orion sedí figuríny se vzorky lidských tkání a orgánů. Podle ředitele NASA Billa Nelsona bude loď během prvního zkušebního letu provádět takové manévry, jaké by si s lidskou posádkou nikdy netroufli podniknout. Takový extrémní test má zaručit, že loď bude bezpečná.

„Figuríny mají, kromě jiného, za úkol měřit dávku radiace, kterou by dostala posádka, pokud by se nacházela uvnitř kosmické lodi. I tato data se pak budou vyhodnocovat. Třeba jak dobře stěny kosmické lodi Orion stíní radiaci. Zohlední se i to, jaká byla aktuální situace ohledně kosmického záření a podobně. Na základě toho se vypracuje další postup pro lety s posádkou,“ vypočítává Majer.

Plánovaný let Artemis I potrvá asi šest týdnů, během kterých loď Orion obkrouží Měsíc zblízka i z větší dálky a po návratu k Zemi dopadne do Tichého oceánu. Když všechno dopadne dobře, za dva roky odstartuje jako Artemis II s lidskou posádkou kolem Měsíce a o rok později Artemis III na Měsíci s lidmi přistane.

autoři: Martin Srb , aka
Spustit audio

Související