Věroslav Mertl: Božích osnov kolovrat

14. duben 2019

Literárně-hudební pásmo z deníků, básní a fejetonů jihočeského spisovatele Věroslava Mertla. Jakýmsi leitmotivem jeho tvorby je známý Butorův výrok: „Píšu, nikoliv abych své knihy prodával, ale abych dosáhl ve svém životě jednoty." Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jihočeský spisovatel, esejista a básník Věroslav Mertl (30. března 1929 v Chrášťanech u Týna nad Vltavou - 20. května 2013 v Českých Budějovicích) se narodil v rodině četnického strážmistra. Vystudoval obchodní akademii v Českých Budějovicích, kde pak dlouhá léta pracoval jako úředník a tajemník v Československé straně lidové.

V letech 1968-1970 byl redaktorem českobudějovického nakladatelství Růže a jeho literárního měsíčníku Arch, zakrátko zakázaného. V roce 2001 obdržel Věroslav Mertl Státní cenu za literaturu za román Hřbitov snů a za esejistickou tvorbu z 90. let.

V rozhlasovém souzvuku si připomeneme celou mozaiku Mertlovy tvorby - od úryvků z jeho celoživotně psaných deníků Kruhy pod očima až po básně a fejetony. 

Účinkují: Petr Pelzer, Igor Bareš, Aleš Vrzák a Věroslav Mertl

Připravil: Pavel Studnička
Režie: Aleš Vrzák

Skladby Arnolda Schönberga a Vítězslava Nováka vybral Libor Dřevikovský. 

Spustit audio