Veronika Pehe: V Polsku PiS narazilo na strop své podpory

14. říjen 2019
Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński

V Polsku v nedělních volbách podle očekávání zvítězila doposud vládnoucí strana Právo a spravedlnost. 

Není to dobrá zpráva pro nikoho, komu záleží na funkčních principech parlamentní demokracie.

Čtěte také

Znepokojivé je i překročení volebního prahu Konfederací, což je koalice několika menších extrémistických stran, otevřeně se hlásících k radikálnímu nacionalismu a nenávisti vůči menšinám. V Sejmu dále zasedne liberální Občanská koalice, Levice, a lidovci.

Po oznámení prvních výsledků předseda největší opoziční strany Grzegorz Schetyna v neděli večer sliboval, že nedopustí, aby strana Jarosława Kaczyńského „udělala Budapešť ve Varšavě“.

Naděje si dělal na získání opoziční většiny v Senátu, který si Poláci volí současně s parlamentem. Tam je výsledek skutečně mnohem vyrovnanější a je dokonce možné, že po konečném sečtení hlasů budou opoziční strany společně mít více senátorů než PiS. Není to ale důvod k velkému optimizmu ze strany opozice.

Soukromá média a jejich vlastníci

Nicméně i přes tento úspěch nedokázal předseda PiS Jarosław Kaczyński po ohlášení prvních výsledků v neděli večer skrýt určité zklamání.

Čtěte také

Právo a spravedlnost totiž pošilhávalo po ústavní většině – tedy získání 276 mandátů ze 460 křesel v Sejmu, což by vládnoucí straně umožnilo přehlasovat i prezidentské veto.

PiS ale zřejmě narazilo na strop podpory, kterou může od polských voličů očekávat a to i přes nerovnou kampaň, kterou vedlo za pomocí nepokryté propagandy ve veřejnoprávních médiích. „Velká část společnosti nás nepodporuje i přes evidentní úspěchy,“ řekl předseda PiS. Slíbil, že Polsko se bude v příštích čtyřech letech dále měnit k lepšímu.

Pod touto změnou k lepšímu si PiS představuje ovládnutí demokratických institucí a důraz na tradiční katolické hodnoty. Veřejnoprávní média už vládnoucí strana úspěšně získala pod svou kontrolu. Nyní se chystá na média soukromé. Už krátce před volbami vicepremiér Jarosław Gowin naznačoval, že PiS má plány na takzvanou „repolonizaci” médií.

Čtěte také

Většina soukromých novin je totiž v rukou německého kapitálu. V případě regionálních deníků dokonce až 90 procent titulů patří koncernu s německými vlastníky. Podle vicepremiéra tato média nutně reprezentují německé zájmy a to je potřeba změnit. Opoziční komentátoři pak předpovídají, že PiS se bude také soustředit na soudy a místní samosprávy.

Nadále ale zůstává mnoho nezodpovězených otázek, které mohou mít vliv na podobu polské politiky v příštích letech. Do parlamentu se po čtyřech letech jakožto třetí nejsilnější strana opět dostala levice, která nyní představuje určitou třetí sílu mezi konzervativním PiSem a liberální opozicí.

Tato koalice tří levicových subjektů se rodila v bolestech a domluva mezi Svazem demokratické levice, tedy pokračovatelem bývalé komunistické strany, a dvou nových subjektů, nebyla jednoduchá. Je tedy otázkou, zda dokážou nadále najít shodu i v parlamentní práci.

PiS navíc těžilo z hospodářské konjunktury, která mu umožnila zavést štědré přerozdělovací programy. Zde se nabízí otázka, co by zhoršení ekonomické situace udělalo s podporou vládnoucí strany.

Veronika Pehe

Další výzvou pak budou prezidentské volby v příštím roce. Opozice doufá, že by v nich mohla uspět, bude-li mít vhodnou kandidátku či kandidáta. Ten sice zatím není na obzoru, výsledky v senátu ale naznačují, že vezme-li si opozice poučení z těchto voleb k srdci, má šanci být v prezidentských volbách pro PiS skutečnou výzvou.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

autor: Veronika Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.