Veronika Lefrancois: Nízké ceny ovoce a zeleniny v Itálii mají svou odvrácenou tvář

14. leden 2022

Když člověk nakupuje v samoobsluhách nebo na tržištích v Itálii, může ho překvapit, jak levné je tu ovoce a zelenina ve srovnání s jinými evropskými zeměmi.

To je samozřejmě příjemné pro naše peněženky. Když ale začneme blíže zkoumat, čím to asi bude, můžeme se dopracovat k méně příjemné realitě. Důvody těchto nízkých cen mohou souviset s tím, v jakých podmínkách se sklízí plodiny v jižních částech země.

Čas od času se v médiích objeví zprávy o odhalení nelegálního zaměstnávání v zemědělských oblastech Kalábrie nebo Apulie. V těchto jižních regionech je téměř na denním pořádku systém organizovaného vykořisťování pracovníků, často původem z Afriky, ale rekrutovaných také mezi místním nemajetným obyvatelstvem.

Novodobé otrokářství

Čtěte také

Tomuto systému se říká „caporalato“, protože ho řídí takzvaní „caporali“, česky kaprálové. Tito ilegální zprostředkovatelé pracovních příležitostí bývají často napojeni na mafiánské a jiné zločinecké organizace.

Pracovníkům nabízejí až patnáctihodinové šichty za mizivou výplatu a bez jakéhokoliv sociálního zabezpečení, bez nároku na víkendy a dovolenou a bez základních bezpečnostních opatření. Před zákonem jsou tyto moderní formy otrokářství maskovány jako dočasné brigády.

Tento měsíc byl v Itálii odhalen další velký případ spojený se zneužíváním levných pracovních sil. Tentokrát veřejnost šokoval o to víc, že chapadla systému zasahují až do vysoké politiky. V Apulii, tedy v regionu podpatku italské boty, probíhá momentálně vyšetřování na deseti farmách.

Na jedné z nich je řídící partnerkou manželka státního úředníka, prefekta Michele Di Bariho, který je paradoxně šéfem oddělení pro občanskou svobodu a imigraci při ministerstvu vnitra.

Vyšetřovací komise zatím zjistila, že zemědělští pracovníci byli na farmy denně rozváženi z tábora, kde se jich na dva tisíce tísnilo v polorozpadlých chatrčích uprostřed odpadků a ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách.

Za celodenní práci měli mít zaplaceno 35 eur, ale z toho 10 eur museli odvádět jako poplatky za zprostředkování práce, za dopravu v přecpaných autobusech, a dokonce i za pracovní nářadí. Přitom ve zfalšovaných administrativních dokumentech se uvádělo, že každý zaměstnanec pracoval za dvakrát vyšší mzdu.

Vážná obvinění

Čtěte také

Prefektova žena čelí poměrně těžkým obviněním. Podle všeho to byla ona sama, kdo vyjednával přímo se zločinnými kaprály a dohlížiteli na polích. Zároveň údajně padělala šeky a výplatní pásky, které nebyly nikdy proplaceny. Z důvodů těchto obvinění byl prefekt Di Bari nucen odstoupit ze své funkce a jeho žena je pod policejním dozorem.

Jde jen o jeden z mnoha příkladů toho, jak v jižní Itálii funguje systém „caporalato“. V jeho centru stojí samozřejmě zločinecké organizace, ale na vině jsou jistě také imigrační úřady, které ilegálním přistěhovalcům neumožňují začlenit se do společnosti.

Novodobé otrokářství usnadňují také velké distribuční řetězce, které tlačí na zemědělce, aby dodávali plodiny za co nejnižší ceny. V tomto systému přežívají farmáři, kteří prodávají své plodiny nejlevněji. Naopak ti, kteří dodržují pracovní zákony a respektují práva svých zaměstnanců, musí nutně zkrachovat.

Potažmo za toto vykořisťování neseme část zodpovědnosti i my, kdo se při nákupech v samoobsluhách snažíme na ovoci a zelenině co nejvíce ušetřit.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.