Veronika Lefrancois: Italský mafián, který má na svědomí přes 200 vražd, je na svobodě

13. červen 2021

Jaký trest si zaslouží mafián, který má podle vlastních slov na svědomí sto až dvě stě vražd? Tuto otázku si v posledních dnech klade nemálo Italů. Z římské věznice Rebbibia byl totiž po 25 letech propuštěn 64letý Giovanni Brusca, člen corleonského klanu sicilské mafie Cosa Nostra, kterému se v mafiánských kruzích přezdívalo „il porco“ neboli svině, ale také „zabiják“ anebo „kat“.

Byl blízkým spolupracovníkem obávaného mafiánského šéfa Totto Riiny, který zemřel ve vězení před čtyřmi lety, aniž by vyslovil lítost nad svými zločiny.

Čtěte také

Byl to Giovanni Brusca, kdo v roce 1992 v sicilském Capaci stiskl spoušť a odpálil čtyřistakilovou nálož, která usmrtila neúnavného pronásledovatele mafie, soudce Giovanniho Falconeho, jeho ženu a tři členy jejich policejní ochranky. Jedná se o jednu z nejtemnějších kapitol historie dlouhého a krvavého boje, který italský stát vede proti organizovanému zločinu.

Kromě toho je Brusca vinen také únosem dvanáctiletého Giuseppeho di Matteo, syna jednoho ze svých bývalých spolupachatelů, který se rozhodl vypovídat. Chlapec byl po dva roky držen v zajetí v nesmírně krutých podmínkách a posléze na Bruscův rozkaz uškrcen. Jeho tělo bylo pak rozpuštěno v kyselině. Zpráva o tomto strašném zločinu otřásla celou Itálií, i proto, že byl v tomto případě porušen nepsaný mafiánský zákon cti, který údajně stanoví nemstít se na ženách a dětech.

Kajícníci a zákon o informátorech

Jako nebezpečný zločinec byl Giovanni Brusca původně odsouzen na doživotí. Nicméně, podobně jako z některých jiných mafiánů, se z Bruscy stal „pentito“, doslova „kajícník“, jak se říká členům mafie, kteří svolili ke spolupráci s policií a se spravedlností. A jako informátor má podle zákona nárok na uznání polehčujících okolností, a proto i na zmírnění trestu.

Čtěte také

Bruscovo propuštění vyvolalo pohoršení mezi některými politiky a rozhořčilo členy rodin jeho obětí. Mnozí z nich jsou přesvědčeni, že Brusca se rozhodl vypovídat jen proto, aby získal předčasnou svobodu, a že ve skutečnosti svých činů nelituje. Nicméně sestra soudce Falconeho, Maria Falcone, která se od bratrovy smrti aktivně angažuje proti mafii, prohlásila, že zákon o informátorech musí být respektován už z toho důvodu, že se o něj zasadil právě její bratr. Kajícníci, jako je Brusca, jsou v boji proti mafii klíčovými figurami a bez jejich svědectví se spravedlnost neobejde.

Z morálního hlediska se propuštění zločince takového kalibru zdá zcela nepochopitelné. Na druhou stranu ale Brusca přispěl k demontování kriminální organizace Cosa Nostra, jejíž činnost se od jeho zatčení v Itálii opravdu podařilo oslabit.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio