Veronika Lefrancois: Italský fotbal za koronaviru na vedlejší koleji

3. květen 2020

Mezi kreslenými vtipy, videi a humornými zprávami, které kolují po internetu od začátku koronavirové krize, se v Itálii objevil i seznam pozitivních následků pandemie.

Vedle čistšího ovzduší a snížení kriminality na něm stála i zmínka o fotbale, národním sportu téměř všech Italů. Podle autora se koronaviru podařilo vykázat kopanou tam, kam patří, tedy na okraj našich zájmů.

Čtěte také

Pandemie srazila světový fotbal na kolena tak, jak to zatím dokázaly pouze dvě světové války.

Teprve ve chvíli, kdy se na Apeninském poloostrově zavřely všechny stadiony, si mnoho Italů uvědomilo, v jak závažné situaci se země ocitla. A když vyšlo najevo, že na severu Itálie se zdravotní situace vymkla z rukou poté, co se v Miláně konalo fotbalové utkání mezi Valencií a Bergamem, i ti nejvášnivější fanoušci uznali, že kopaná musí jít načas stranou.

Začátek tréninků

Čtěte také

S o to větší netrpělivostí očekával fotbalový svět nový dekret o uvolnění nouzového stavu. V neděli večer ho premiér Conte konečně zveřejnil s upřesněním dat, od kterých bude možné provozovat tu kterou aktivitu.

Byla to studená sprcha pro fotbalové profesionály, kteří doufali, že budou moct začít znovu trénovat už od 4. května. V ten den sice dojde k uvolnění přísných opatření ve sportu, ale to se bude týkat jen atletů, kteří sportují jednotlivě, a ne kolektivních sportů.

Giuseppe Conte připustil, že je sám nadšeným milovníkem fotbalu tak jako většina Italů. Nicméně takto kontaktní sport bude podle něj muset s tréninkem počkat ještě přinejmenším dva týdny. A to ještě není jisté, jak bude výcvik organizován – jestli budou hráči trénovat individuálně, v malých skupinkách, nebo všichni dohromady.

Dohraje se liga?

Hlavní otázkou pro všechny fotbalové fanoušky zůstává, jestli se vůbec podaří dohrát letošní ročník Série A. Italská fotbalová federace tlačí na vládu, aby jí umožnila zachránit rozehranou sezonu, i když by se muselo hrát bez diváků. S odsunutým začátkem tréninků je však málo pravděpodobné, že zápasy znovu začnou od prvního června, jak v to mnozí doufali.

Fotbalové kluby polemizují s vládou, že pokud povolí lidem jít běhat do parku, měla by jim umožnit trénink ve sportovních komplexech, které jsou podle nich bezpečnější než parky.

Kluby totiž investovaly do svých tréninkových center, aby je přizpůsobily novým bezpečnostním požadavkům. Poukazují také na to, že povolaly zpět zahraniční členy klubů, aby byli připraveni k tréninku už od začátku května.

Mnozí zklamaní hráči v médiích připomínají, jak moc je fotbal v Itálii oblíbený a jakým je přínosem pro národní hospodářství.

Nicméně ani veřejné mínění tentokrát fotbalovou federaci nepodporuje. Nedávný průzkum odhalil, že dvě třetiny Italů se dnes staví proti obnovení zápasů za stávající situace.

Vypadá to tedy, že se pandemii v Itálii opravdu podařilo dosáhnout něčeho dosud nemyslitelného: alespoň dočasně odsunout fotbal na vedlejší kolej.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.