Veronika Lefrancois: Italská královská rodina kontroverzně žádá zpátky rodinné klenoty

30. duben 2022

Savojská dynastie patří k nejstarším šlechtickým rodům v Evropě. Pochází původně ze západních Alp a její počátky sahají do 11. století. Aby si jedna rodina udržela svou moc tak dlouho, a dokonce dosáhla královského titulu, k tomu je zapotřebí hodně rozhodnosti a bojovného ducha. To se teď snaží prokázat současní příslušníci rodu: potomci posledního italského krále Umberta II. se připravují k  bitvě. Ta se nebude odehrávat na bojišti, ale u soudního dvora. 

Umbertův syn a tři dcery podali totiž žalobu na italský stát, protože jim odmítl vydat královské klenoty, které už 76 let leží v trezoru italské státní banky. V roce 1946 je tam nechal uložit sám král Umberto, který Itálii vládl pouhých 37 dní, než odešel do vyhnanství do Portugalska.

Čtěte také

Jde o klenoty, které byly používány při státních příležitostech, ale jsou mezi nimi třeba i osobní šperky královny Margherity, té, po které byla pojmenována pizza. Mnohé z klenotů ale byly pořízeny za státní peníze. Poklad obsahuje více než 6 tisíc briliantů a přes 2 tisíce perel různých velikostí, zasazených do náhrdelníků, diadémů a broží, které nosily princezny a královny savojského rodu během pětaosmdesátileté existence království. Oficiální odhad ceny klenotů nebyl nikdy proveden, ale podle některých názorů se jejich cena pohybuje kolem 300 milionů eur. Savojští ovšem tvrdí, že jim nejde o peníze, ale o emocionální hodnotu, kterou pro ně šperky představují.

Rodina se až dodnes o klenoty nehlásila z obavy, že by mohla vyvolat všeobecné pobouření. Savojský rod totiž od vzniku Italské republiky není v zemi příliš oblíben. Mužští příslušnici rodu měli dokonce zákaz vstupu na italské území až do roku 2002.

K dispozici právoplatnému majiteli

Dynastie vystoupila na italský trůn v roce 1861 po sjednocení země, ale reputaci si pokazila během Mussoliniho fašistické diktatury, se kterou byl tehdejší král Viktor Emanuel III. úzce spjat. Po druhé světové válce Italové ve všeobecném referendu rozhodli, že už o monarchii nestojí.

Čtěte také

Tři dny po referendu sesazený král odevzdal šperky do banky s přiloženou poznámkou, že zde budou v úschově a mají zůstat k dispozici jejich právoplatnému majiteli. Ale v tom je právě háček. Kdo je právoplatným majitelem tohoto pokladu? Bývalá královská rodina, nebo italský stát?

Je pravda, že po referendu nově zrozená republika zkonfiskovala veškeré jmění vyhoštěné královské rodiny. Klenoty ale na seznamu zabaveného majetku nefigurovaly. A právě na základě této skutečnosti Savojští doufají, že bitvu proti italskému státu vyhrají. Stát ovšem namítá, že ani v době království klenoty nepatřily králi a jeho rodině – byly jim prý jen dány k užívání pro výkon jejich funkcí.

Datum prvního řízení procesu je stanoveno na začátek června. Obě strany očekávají, že jeho průběh bude dlouhý a plný nečekaných zvratů.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.