Veronika Lefrancois: Italové věří, že euforie po fotbalovém Euru vytáhne mladé od počítačů ke sportu

18. červenec 2021

Navzdory covidu a protipandemickým restrikcím po svém slavném vítězství nad Anglií italský fotbalový tým neboli Squadra Azzurra nemohl jinak než uspořádat neplánovaný průvod ulicemi Říma.

V otevřeném autobuse noví národní hrdinové projížděli centrem města zaplněném jásajícími fanoušky. V koronavirové době, kdy v zemi opět přibývá případů nákazy, městský úřad původně nedal svolení k hromadné manifestaci tohoto typu. Nicméně uprostřed všeobecné euforie a pod nátlakem samotných fotbalistů úřady na poslední chvíli ustoupily.

Po mnohaměsíčním období deprimujícího boje s pandemií vidí Italové svůj úspěch na Euru 2020 jako jakési zadostiučinění a znamení nového oživení země.

Centrum Evropy

Čtěte také

Samotný premiér Mario Draghi dokonce prohlásil, že toto fotbalové vítězství postavilo Itálii do centra evropské scény. Něco na tom asi bude, když uvážíme, že i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, stejně jako předseda Evropské rady Charles Michel, ještě před zápasem vyjádřili svou podporu italskému týmu.

A nebyli jediní. Mnozí jiní čelní evropští politici otevřeně fandili Itálii. Jako by se Evropa sjednotila ve své opozici vůči Británii a považovala finále za jakousi odvetu za Brexit.

Titulky některých francouzských deníků například provolávaly „Forza Italia“, „Kupředu Itálie“, aniž by si uvědomovaly, že na Apeninském poloostrově tento pokřik tak trochu ztratil svůj původní význam od chvíle, kdy si ho Silvio Berlusconi zvolil za název své kontroverzní strany.

Pokud dnes italští fanoušci chtějí podpořit svůj národní tým a vyhnout se přitom všem politickým konotacím, provolávají raději „Forza gli Azzuri!“, neboli „do toho modří!“

Zájem o sport

Čtěte také

Squadra Azzura byla letos korunována podruhé v historii evropského mistrovství v kopané – poprvé to bylo v roce 1968. I to vysvětluje povznášející náladu v celé zemi.

Italové museli na své druhé evropské vítězství čekat více než padesát let. Za tu dobu se složení tohoto fotbalového národa poněkud pozměnilo.

Fotbaloví nadšenci starší generace podporovali své týmy neúnavně odjakživa. Už i proto, že jako děti prostě sami hráli kopanou každé odpoledne na ulici nebo na hřišti své školy.

Nicméně zábava jejich dětí se od té jejich trochu liší: dnešní mladí Italové tráví svůj volný čas především u obrazovek, a pokud hrají fotbal, jedná se většinou o virtuální hru na počítači. Výsledkem tohoto vývoje byl v posledních letech oslabený zájem o kopanou u mladé generace.

Nedávnému mistrovství, a především italskému triumfu v něm se však podařilo znovu obrátit pozornost k tomuto sportu a spojit mladé i ty starší v jeden jásající národ.

Během radostných oslav připomněl premiér Draghi, že plán na obnovu, který jeho vláda předložila Evropské komisi, zahrnuje značné investice do sportu a tělovýchovných aktivit ve školách.

Pokud by tedy italské fotbalové vítězství přispělo k tomu, že by se mladí začali více hýbat, pak by to byl jistě úspěch pro celou zemi.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio