Veronika Lefrancois: Itálie zachraňuje turistickou sezónu

7. červen 2020

Itálie byla první evropskou zemí postiženou koronavirem. Prodělala si nejdelší celonárodní karanténu na světě a v jednu chvíli zaznamenávala nejvyšší počet úmrtí na covid-19.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Teď je mezi prvními státy, které otevřely své hranice pro cestovatele z Evropské unie a schengenského prostoru.

Čtěte také

Od 3. června kdokoli překročí hranice Itálie, už nemusí vstupovat do karantény ani se podrobovat testům na covid-19. Tím se Itálie liší od některých svých sousedů, kteří budou tato bezpečnostní omezení nadále vyžadovat, a to i po 15. červnu, kdy se mají otevřít hranice všech evropských států.

To, že si Itálie pospíšila, je zřejmě reakcí na skutečnost, že některé země Unie začaly jednat o bilaterálních turistických koridorech. Italský premiér Giuseppe Conte tyto dohody ostře kritizoval s tím, že dvojstranný turismus ohrožuje volnou soutěž v rámci Evropské unie a mohl by znamenat konec jednotného trhu.

Itálie se obává, že přímořské země s nižšími počty nakažených, jako je Řecko, Portugalsko nebo Chorvatsko, by jí mohly odlákat rekreanty ze severní Evropy, a především německé turisty, kteří tvoří největší procento zahraničních návštěvníků Itálie.

Bezdotykové jídelní lístky

Čtěte také

Účel nového vládního opatření je tedy jasný: Itálie se snaží zachránit turistickou sezónu. Pro turismus, který v zemi představuje 13 % hrubého domácího produktu, jsou následky zdravotní krize katastrofální. Za poslední tři měsíce přišel italský cestovní ruch ve srovnání s loňským rokem o téměř 20 miliard eur.

S poklesem zahraničních turistů o 99 % více než sto tisíc zaměstnanců v tomto odvětví ztratilo práci a další půl milion míst je ohrožen, pokud se tento sektor nepostaví zpět na nohy.

Až do koronakrize se Itálie o přísun turistů nemusela nikterak zvlášť snažit. S dvaašedesáti miliony zahraničních návštěvníků ročně byla dosud pátou nejnavštěvovanější zemí na světě. Její kulturní dědictví, malebná pobřeží a hory zatím nepotřebovaly žádnou zvláštní reklamu. Letos je ovšem situace jiná.

Čtěte také

Cestovní ruch je nejpostiženějším ze všech odvětví, a potřebuje proto aktivní podporu vlády. Na jeho oživení a propagaci byly uvolněny fondy ve výši 4 miliard eur. Část z těchto peněz je určena na příspěvek na dovolenou pro řadové občany, které tak vláda motivuje, aby svou letošní dovolenou trávili doma v Itálii.

Bude se investovat i do informační kampaně, která má evropským turistům vysvětlit, že zdravotní situace je v Itálii pod kontrolou a riziko nakažení je minimální. Vláda stanovila přísná opatření pro hotely, restaurace i pláže, kde je nutné udržovat bezpečnostní odstupy i mezi slunečníky.

V restauracích mají být k dispozici bezdotykové jídelní lístky buďto v elektronické podobě, nebo na jedno použití. Před vyťukáním PINu kreditní karty si každý musí vydezinfikovat ruce a roušky jsou povinné ve všech uzavřených prostorách.

Čtěte také

Před uvolněním karanténních opatření musela tedy většina podniků provést úpravy tak, aby bylo vše připraveno pro letní sezónu.

Italští rekreanti mohou od 3. června cestovat neomezeně po celé zemi a místní turistické agentury okamžitě zaznamenaly zvýšený počet rezervací. Zbývá tedy jen čekat, jestli se i zahraniční hosté rozhodnou pro dovolenou na Apeninském poloostrově. Itálie na ně už netrpělivě čeká.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio