Veronika Lefrancois: Itálie vzpomíná na soudce Falconeho a dále bojuje s mafií

31. květen 2022

Itálie si před několika dny připomněla 30. výročí od atentátu v Capaci, události, která v roce 1992 otřásla celou veřejností na Apeninském poloostrově a natrvalo poznamenala kolektivní paměť italského národa. Každý Ital, který v té době dosáhl věku rozumu, si dodnes pamatuje, kde se zrovna nacházel, když se o atentátu dozvěděl.

Při tomto masivním bombovém útoku na dálnici mezi městem Trapani a Palermem zahynul neúnavný bojovník proti sicilské mafii, soudce Giovanni Falcone, jeho žena a tři členové jeho ochranky. Jde o mezník v historii Itálie a jejího boje proti organizovanému zločinu, jehož byl Falcone průkopníkem.

Čtěte také

Jeho inovativní postupy při vyšetřování zločinů mafie představují dodnes obrovský přínos italskému justičnímu systému. Je to především díky němu, že má Itálie jako jediná země na světě při svém ministerstvu vnitra významnou investigativní sekci, která se zabývá pouze bojem proti mafii.

Falconeho pokrokové metody byly mimo jiné založeny na hesle „Sleduj peníze a narazíš na mafii“. Svá vyšetřování propojil s kontrolou bankovních kont v Itálii i v zahraničí, což mu pomohlo odhalit systém obchodu s heroinem, řízený mafií.

Boj proti mafii

Nicméně k největšímu průlomu v jeho boji proti mafii došlo roku 1984, kdy se napravený mafián neboli „pentito“ Tommaso Buscetta rozhodl spolupracovat s Falconem a odhalit mu celou povahu utajovaného bratrství s názvem Cosa nostra.

Čtěte také

Dnes už systém fungování mafie není tajemstvím, ale v 80. letech Buscettova odhalení zapůsobila jako bomba. O mafii do té doby existovaly různé legendy, ale nikdo přesně nevěděl, o co přesně jde, a pochybovalo se dokonce o její existenci.

Falconeho vyšetřování vedla k takzvanému maxiprocesu v roce 1986, průlomovému okamžiku v historii mafie. Během téměř dvouletého procesu v Palermu bylo odsouzeno přes 300 mafiánů, což konečně prokázalo, že mafie je reálná zločinecká organizace a jako taková může být trestně stíhána.

Falcone měl v té době množství odpůrců a trvalo dalších několik let, než italský nejvyšší soud potvrdil rozsudky nad mafiánskými bossy. Tímto rozhodnutím, k němuž došlo v lednu roku 1992, byl v podstatě podepsán ortel nad Giovannim Falconem. Po jeho zavraždění v Capaci v květnu téhož roku následoval další pumový útok, v němž zahynul Falconeho přítel a spolupracovník, soudce Paolo Borsellino, a po něm celá řada dalších atentátů, které poznamenaly první polovinu 90. let.

Čtěte také

Ačkoliv vyšetřování atentátu vedlo k odsouzení desítek osob, celá pravda o Falconeho vraždě dosud nevyšla najevo a některé otázky zůstávají nezodpovězené. Mnoho lidí je přesvědčeno, že útok byl objednán z nejvyšších míst politické moci, ačkoliv to nikdy nebylo prokázáno.

Někteří mají za to, že jestliže Falcone za svou činnost zaplatil životem, jeho boj byl vlastně marný. To se však rozhodně nedá říct. Dnešní sicilská mafie je pouhým stínem ve srovnání s mocí, kterou kdysi představovala. A ačkoliv mafie v žádném případě není poražena, boj proti ní je, alespoň v Itálii, přece jen na dobré cestě. A tuto cestu dláždil právě Giovanni Falcone, kterého dnes mnoho Italů považuje za národního hrdinu.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio