Veronika Lefrancois: Itálie vrací uprchlíky zpět do Tuniska, nabízí ale také pomoc

22. srpen 2020

Ačkoliv se italská politická scéna od loňska proměnila a k moci se dostala levicová koalice, kontroverzní otázka ilegální migrace vyvolává na Apeninském poloostrově nadále polemiku.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Od začátku tohoto roku se příliv ilegálních přistěhovalců do Itálie oproti loňskému roku téměř ztrojnásobil. Došlo však k jedné podstatné změně: v posledních měsících se nebývale zvýšil počet uprchlíků připlouvajících z Tuniska. Mezi nezákonnými běženci v Itálii představují dnes Tunisané nejpočetnější skupinu.

Čtěte také

Je to dáno nestabilní politickou situací, ale také bezprecedentní ekonomickou krizí v této severoafrické zemi. Nezaměstnanost v Tunisku dosáhla letos 18 procent a odhaduje se, že se do konce roku zvýší až na 21 procent. Situaci ještě citelně zhoršila zdravotní krize, takže se mladí Tunisané často, i s vysokoškolským vzděláním, ocitli zcela bez perspektivy. Čím dál více se jich tedy v poslední době pouští na cestu přes Středozemní moře k protilehlým břehům, kde doufají, že se jim povede lépe.

Každý den se hlavně na Sicílii a italském ostrůvku Lampedusa vyloďují stovky nových migrantů, které je nutno umístit do už tak přeplněných uprchlických táborů. Celý stav ještě komplikují preventivní protikovidová opatření. Všichni uprchlíci, kteří se vylodili v Itálii, musí po riskantní plavbě ještě povinně do čtrnáctidenní karantény – a to mnozí těžko snášejí. Tak se už několikrát přihodilo, že pár migrantů z karantény uprchlo a úřady po nich musely pátrat.

Lukrativní profese pašeráka migrantů

Čtěte také

Přitom se jedná o migraci ekonomickou. Podle italské vlády je Tunisko bezpečná země – nezmítá jí válka ani politické perzekuce, a proto, podle mezinárodních práv, její obyvatelé nemají právo na azyl. Z toho důvodu se Itálie pustila do organizování repatriace Tunisanů zpět do vlasti.

Nucený návrat tuniských běženců není novinkou. Repatriační lety mezi Římem a Tunisem probíhaly už vloni, ale koronavirová krize je pozastavila. Od 10. srpna však z Itálie opět dvakrát týdně odlétá letadlo naplněné nežádoucími přistěhovalci směrem do Tunisu.

Tento týden se italští ministři vnitra a zahraničních věcí sešli s tuniským prezidentem, aby společně projednali otázky repatriace i preventivních opatření proti migraci. Doprovázeli je dva evropští komisaři, kteří na závěr jednání oznámili, že Evropská unie poskytne Tunisku deset milionů dolarů, které mají zemi sloužit na posílení ostrahy hranic.

Čtěte také

Itálie by měla zajistit pomocný výcvik tuniským pohraničníkům v hlídkování pobřežních vod. Zároveň ale očekává, že s ní severoafrický stát bude spolupracovat v otázce vypátrání a zadržení organizátorů ilegálních plaveb. Tunisko je totiž zemí, kde se pokoutní, ale lukrativní profese pašeráka migrantů velmi rozšířila.

Otázka nezákonné migrace je samozřejmě nesmírně komplexní. Všichni aktéři jednání jsou si vědomi toho, že zabraňování ilegálním plavbám nevyřeší problém, který má mnohem hlubší kořeny. Tuniský prezident Kaís Saíd i italský ministr zahraničí Luigi di Maio během rokování zdůraznili, že širší mezinárodní spolupráce je nezbytná, aby se vymýtily příčiny toho, že se tolik mladých Tunisanů snaží za cenu nemalých obětí opustit svou zemi.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio