Věříte encyklopediím?

22. leden 2014
Radiofórum

22. ledna 1888 začal vycházet Ottův naučný slovník. Dlouho byl hlavní inspirací pro informacechtivé.

Kvůli dnešní internetové době se na něj však ve většině knihoven spíš už jen práší a sahají po něm zejména lidé, kteří chtějí ověřená historická fakta.

Sto let byl největší českou encyklopedií a nedávno ho v počtu hesel překonala česká verze internetové encyklopedie Wikipedie.

Její výhodou i nevýhodou je skutečnost, že se jejím přispěvatelem může stát každý. Čerpá z ní většina studentů, i když se k tomu neradi přiznávají.

Lze takovéto encyklopedii věřit? Není příliš povrchní? Jak se při takovémto množství dat ověřuje jejich správnost?

Hostem Zuzany Rejchové bude po 19. hodině předseda Wikimedie Česká republika Michal Reiter.

Diskutujte s námi o tématu na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.