Věra Jourová: Reforma polské justice se dostává za rámec standardů právního státu

Máme veliké obavy, že parametry právního státu v Polsku berou za své, jedním z parametrů je nezávislost fungování soudů a soudců. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová z hnutí ANO. Přestává být Polsko právním státem?

Soudci v Polsku jsou podle Jourové pod velkým tlakem – byla přijata legislativa, která je dostává do silné tenze, do disciplinárních řízení, která nesplňují parametry.

„V každém sektoru, v každé práci najdete lidi, kteří nevykonávají svou práci dobře, ale tady jdou podle našeho názoru disciplinární řízení za rámec a mohou mít na soudce takový vliv, že nebudou moci nezávisle a nestranně rozhodovat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nejenom Evropská komise podle Jourové vnímá, že polská justice podléhá politickému vlivu, který je neblahým důsledkem reformy polských soudců. Jourová jmenuje například Evropský soudní dvůr, Radu Evropy a řadu soudních sítí a organizací. „Mnoho lidí a politiků znalých věci jsou velmi znepokojeni polskou reformou,“ zdůrazňuje.

Už první kroky podle ní dávaly znát, že reforma v Polsku se dostává za rámec standardů potřebných pro zachování právního státu a ke kterým se všechny státy zavázaly.

V souvislosti s reformou moderátor Tomáš Pancíř uvádí například povinný dřívější odchod soudců do důchodu. Polští vládní představitelé tento krok obhajují tím, že se chtějí zbavit pozůstatku z dob komunismu.

„Uznávám potřebu mít procesy, které budou schopny nějakým způsobem postihovat ty, kteří nepracují dobře a kteří se zpronevěřují svému povolání, ale tady vidíme, že to jde do širokého prostoru. Poslat soudce dříve do důchodu, to je změna za fungování pravidel,“ říká.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související