Věra Adámková: My se zaměřujeme na to, co je pro českou populaci to nejvíce špatné

29. listopad 2019
Výrok týdne

Politická reprezentace v Česku se zaměřuje víc na omezení spotřeby tabáku než alkoholu ve společnosti. Tvrdí to zástupce Světové zdravotnické organizace v ČR Srdan Matić. K omezení konzumace alkoholu by podle něj přispělo zvýšení cen a omezení reklamy. 

Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na obyvatele na světě. Ve čtvrtečním ranním vysílání jsme se proto zeptali lékařky – profesorky Věry Adámkové poslankyně ANO a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví, jestli s tímto tvrzením souhlasí?

„To tak není, my se zaměřujeme na to, co je pro českou populaci to nejvíce špatné, co ji nejvíce postihuje, a to je jednoznačně tabák... Samozřejmě, že příjem alkoholu se také snažíme omezovat, je to negativní jev, ale pasivní kuřáství ničí životy osob, které nikdy nekouřily, kdežto alkohol ty ostatní, kteří nekonzumují, nepostihuje.“

Výrok týdne analyzují vedoucí Národního monitorovacího centra pro drogy a závislosti Viktor Mravčík a politolog z Masarykovy univerzity Miloš Gregor.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.