Velký úspěch při záchraně severních bílých nosorožců! Vědci vytvořili dvě životaschopná embrya

11. září 2019 12:49

V laboratoři Avantea v italské Kremoně byla vytvořena embrya severních bílých nosorožců! Vajíčka samic ze Safari Parku Dvůr Králové byla odebrána 22. srpna 2019 v keňské Ol Pejeta Conservancy a 25. srpna oplozena v Kremoně. 

Čtěte také

V embrya se podařilo vyvinout vajíčka pocházející od samice Fatu, která jsou teď zamrazena a budou čekat na vložení do náhradní matky, jižní bílé samice.

Nájin a Fatu jsou poslední dvě žijící samice nosorožce severního bílého, které zoologové společně se dvěma samci převezli do Keni v roce 2009. Dárcem spermií je již uhynulý samec Suni.

Embrya vědci vytvořili pomocí vajíček dvou posledních samic a zmrazeného spermatu již uhynulých samců. Umělá reprodukce je podle vědců jediným způsobem, jakým lze zajistit přežití vzácného druhu nosorožce. Poslední samec totiž uhynul v roce 2018.

V embrya se podařilo vyvinout vajíčka pocházející od samice Fatu, která jsou teď zamrazena a budou čekat na vložení do náhradní matky

Embrya by měla být vložena do samic nosorožců bílých jižních, protože žádná ze samic v Ol Pejetě již není schopná mládě odnosit.

„Na těch jižních nosorožcích budeme vyvíjet techniku jak správně to embryo vložit, aby možnost uchycení byla co nejvyšší. K tomu nemůžeme použít jako experiment tato cenná embrya, ale musíme využít embya právě jižních nosorožců, kde jich můžeme mít dostatek," vysvětlil ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Až bude technika vložení embryí dostatečně ověřená, začnou zoologové pracovat se zárodky nosorožců bílých severních. Mezitím budou vyvíjet další jejich embrya.

Odebrání vajíček je jednou ze součástí projektu "BioRescue", který rovněž zkoumá možnosti vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců. Cílem je přeměnit uchované obyčejné tělní buňky, například z kůže a srsti, na zárodečné buňky. Z těch by bylo následně možné vyvinout vajíčko nebo spermii. Účelem je udržet genovou pestrost nově vznikající populace těchto nosorožců.

Z Keni jsme dovezli celkem deset oocytů, tedy nedozrálých vajíček, po pěti z každé samice. Po inkubaci jich dozrálo sedm, čtyři z Fatu a tři z Nájin. Tato dozrálá vajíčka jsme následně oplodnili. Po přibližně deseti dnech inkubace se ze dvou oplodněných vajíček od Fatu vyvinula životaschopná embrya," uvedl vedoucí týmu laboratoře Avantea Cesare Galli.

Nosorožec Fatu v Keni v roce 2017
autoři: Ondřej Klapal , baj | zdroje: Safari Park Dvůr Králové , ČTK
Spustit audio

Související