Velké personální změny v GIBS: Nemyslím si, že jsou ve prospěch premiéra Babiše, říká Spurný

20. únor 2019

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyměnila pět ze třinácti svých krajských vedoucích. Důvodem je velká reorganizace úřadu, kterou zahájil její šéf Radim Dragoun. Z krajských pracovišť se stala samostatná oddělení a rozšířily se jejich kompetence. Krajští vedoucí tak nyní například budou moci kázeňsky trestat své podřízené.

Čtěte takéInspekce prověřuje vyšetřovatele Čapího hnízda. Kvůli závažným podezřením ji kontaktovali jeho nadřízení

O tom, že GIBS neplní své úkoly, se podle redaktora týdeníku Respekt Jaroslava Spurného mluvilo už delší dobu. „Za šest let existence se nepodařilo sbor zefektivnit, byly tam velmi úzké vazby inspektorů mezi policisty. Bylo nutné to změnit,“ upozorňuje.

Spurný oceňuje, že krajské expozitury nyní dostávají větší pravomoci, což by prý mělo vést ke zlepšení jejich práce. „Je lepší, když vám nechodí příkazy z Prahy a nemusíte tam každý týden jezdit na poradu, ale děláte si svoji vlastní práci,“ dodává.

Čtěte takéKriminalizace vyšetřovatele Čapího hnízda? ‚Vycházíme z nezpochybnitelného faktu,‘ říká šéf inspekce

Novinář ale zároveň zdůrazňuje, že GIBS je tak sledovaná proto, že je přímo podřízena předsedovi vlády, který je trestně stíhaný. A zda se změny nedějí proto, aby znemožnily stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo.

„Neexistuje žádná definitivní struktura, s níž bychom měli být spokojeni. V GIBS je velmi důležitý její šéf a pokud vím, tak pan Dragoun má z minulosti dobré jméno a jako státní zástupce se osvědčil,“ chválí Spurný.

Nemyslím si, že by pan Dragoun byl člověkem premiéra Babiše, který by měl krýt jeho možnou trestnou činnost.
Jaroslav Spurný

Podle něj se zatím v žádném případě neukázalo, že by Dragoun prováděl personální změny ve prospěch premiéra: „Nedávno se debatovalo o prověřování detektiva Pavla Nevtípila, který vyšetřuje Čapí hnízdo. Spekulovalo se, že by prověřování mohlo být účelové, je to ale věc, kterou si GIBS nevymyslel – začalo na základě soudního rozsudku v jiné záležitosti,“ připomíná.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související