Velké malé zprávy 16. května 2006

16. květen 2006
Velké malé zprávy

Na prevenci a léčbě nádorových onemocnění pracují na Světě tisíce vědeckých týmů. Co zjistili výzkumníci v Severní Karolíně? I to se dozvíte ve velkých malých zprávách. Kromě toho uslyšíte, že životy může zachraňovat také miniaturní počítač na zápěstí a o ojedinělém zákroku, který provedli lékaři v Nitře v rozmezí jednoho roku.

Italští odborníci vyrobili miniaturní počítač, který je možné nosit na zápěstí jako hodinky. Wrist-Worn PC má dotykový displej se 65 tisíci barvami a je do něj zabudována miniaturní klaviatura s několika ovládacími klávesami. Díky dvojitým lithio-polymerovým článkům je možné s počátačem pracovat až šest hodin.

Váží jen 200 gramů, takže je možné nasadit ho na zápěstí a ovládat prsty druhé ruky. Ke standardnímu vybavení patří také GPS modul a senzor pro zjištění pohybu osoby. Zařízení tak může zachraňovat životy - pokud se člověk nehýbe, aktivuje se záchranný maják, který vysílá do okolí signál o pomoc.

Podle informací spoĺečnosti Eurotech, miniaturní počítač bude možné využít například i ve skladovém hospodářství - technikovi nebo údržbáři se tak při práci budou zobrazovat například informace o náhradních dílech či postupu práce. Pro pracovníky záchranné služby je zase centrálním místem, kam se shromažďují informace o nemocném.

Neobvyklou operaci provedli slovenští lékaři. Pacientovi uřízli prsty na nohou a přišili mu je na zmrzačenou ruku. Na té mu totiž po úrazu na cirkulárce zůstal jenom palec. Lékařský zákrok zaujal zpravodaje ČRo na Slovensku Lubomíra Smatanu.

Smatana: Ojedinělý zákrok provedli lékaři v Nitře v rozmezí jednoho roku. Nejdříve Adriánu Šutkovi amputovali prst z levé nohy a přišili ho na levou ruku místo ukazováku. Zraněný mladík nemohl do té doby nic držet, po operaci se mu to začalo částečně dařit, cit do prstu se vrátil po 10 měsících. Úspěch mladíkovi dodal odvahu a tak požádal lékaře, aby mu uřízli další prst.

Obě operace trvaly kolem 12 hodin a primář plastické chirurgie Daniel Mládek je provedl v lokální anestezii. Nejdéle trvalo přišívání nervů a cév. V té chvíli ale už pacient spal. Chůze s osmi prsty Adrianovi potíže nedělá a levou rukou zvedá všechny předměty. Doma pracuje jako dřív, ale s jedinou výjimkou - na cirkulárce už dříví neřeže.

Vědci mají k dispozici myši, jejichž lymfocyty mají téměř zázračné účinky. Pokud jsou totiž amplikovány u jedinců s pokročilou rakovinou, zhoubné bujení u nich zastaví a během několika týdnů je kompletně uzdraví. O oběv se zasloužili výzkumníci z Wake Forest University v Severní Karolíně, kteří sledovali růst nádorů, a za tím účelem očkovali pokusné myši letální dávkou buněk způsobujících rakovinu.

Jedna z mnoha pokusných myší po takovém ošetření neonemocněla a naočkované rakovinné buňky ze svého těla vypudila. Na potomstvu mišáka pak vědci zjistili, že odolnosti se geneticky přenáší. Další pokusy ukázaly, že pokud se bílé krvinky geneticky odolných myší injekčně vpraví do těla normální myši, tak spolu s těmito krvinkami se na nového jedince přenese také odolnost vůči rakovině.

Podle vědeckého časopisu Sciences ochranný efekt takové injekce funguje i zpětně. Nyní je na odbornících aby zjistili, jak a zda to funguje u lidí.

autoři: zdt , lsm , dst
Spustit audio

Více z pořadu