Velké malé zprávy 15. května 2006

15. květen 2006
Velké malé zprávy

Čínští vědci odhalily "cesty" pouštních bouří. Probereme také další argument, proč by rodiče rozhodně neměli kouřit v přítomnosti svých dětí. Nizozemské vědce zase trápilo, že několik fotbalových zápasů muselo být přerušeno kvůli pokřikování rasistických urážek. Rozhodli se s tím proto také něco udělat. Co? I to se už dozvíte z našeho pořadu.

Zpomalená ozvěna i tak by se dal pojmenovat vynález nizozemských vědců, který prý zlepší atmosféru během fotbalových zápasů. Má totiž bránit chuligánům ve skandování rasistických hesel. Badatelé už svůj zvukový systém vyzkoušeli na dobrovolnících. Ti stáli na tribuně, kterou obklopovaly reproduktory vysílající zvukové projevy skandujícího davu.

Dobrovolníci měli za úkol se ke skandování přidat. Jeden reproduktor se ale záměrně o sekundu zpožďoval. A právě to účastníky pokusu zmátlo natolik, že zůstali zticha. Jak píše časopis New Scientist, vynálezci věří, že se jejich nápad dá využít na opravdovém stadionu.

Je tu ale několik problémů. Za prvé: zpětná vazba z~reproduktorů musí být stejně hlasitá, jako samotné skandování. Navíc je zapotřebí i speciální vybavení, které nebude právě levné. Sociologové také varují před dalším rizikem: když nebudou fotbaloví chuligáni moci křičet, můžou si svůj vztek začít vybíjet násilím.

Čínští vědci odhalily "cesty" pouštních bouří, které každoročně trápí obyvatele nejlidnatější země světa. Podle meteorologů mají pouštní bouře souvislost se studenou frontou na Sibiři. Podrobnosti zjišťoval čínský zpravodaj Robert Mikoláš.

Mikoláš: Po deseti letech letech výzkumu mají čínští odborníci jasno. Vítr, který způsobuje tak nepříjemné pouštní bouře přichází ze severu. Vědci také odhalili tři cesty, kterými se ubírá. Východní, centrální a západní. Fronta přechází přes rozlehlé pouštní oblasti, včetně pouště Gobi. Často je ovlivněna i cyklóny z Mongolska. Výsledkem jsou pouštní bouře, které zužují rozsáhlé území Číny, včetně metropole Pekingu.

Ústřední vláda už na ochranu před nimi investovala 7 miliard dolarů, zejména na vysázení stromů v okolí metropole i v oblasti Chien-ťin. Čínští i japonští meteorologové, kteří se společně podíleli na mnohaletém bádání s použitím nejmodernějších technologií mají pro miliony lidí hlavního města a jeho okolíjen jednu radu - vysázejte velký les, sloužící jako štít. Zároveň by prý měli Čína a Mongolsko společně vymyslet plán prevencepřed pouštními bouřemi. Jaký, to ale vědci nespecifikovali.

A je tu další argument, proč by rodiče rozhodně neměli kouřit v přítomnosti svých dětí. Poskytla ho nová studie amerických vědců, která prokázala, že škodlivé látky z cigaret se dostávají do dětského organismu. Jak uvádí server americké televize CBS, badatelé sledovali skoro 150 dětí ve věku od tří měsíců do jednoho roku, jejichž matky kouřily.

Vědci dětem pravidelně odebírali vzorky moči, aby zjistili, jestli neobsahují biologické ukazatele NNAL. To jsou látky spojené přímo s tabákem, které mohou vyvolat rakovinu. U 46-ti procent dětí se skutečně NNAL prokázaly. Šlo o kojence, v jejichž domácnosti se týdně vykouřilo přes 70 cigaret. Vědci si ale myslí, že kdyby použili citlivější přístroje, objevili by karcinogeny tabákového původu u všech dětí. Navíc prý našli stopy nikotinu i na nábytku a v prachu ve všech sledovaných domácnostech, kde se kouřilo.

autoři: kls , dst
Spustit audio

Více z pořadu