Velké malé zprávy 14. června 2006

14. červen 2006
Velké malé zprávy

Více než sto let stará slavná observatoř Yerkes v americkém Wisconsinu, kde astronomové například poprvé určili tvar Mléčné dráhy, končí poněkud neslavně. Britští poslanci chtěji zásobovat parlament ekologicky čistou energií. Japonští lékaři hlásí úspěch v boji proti Alzheimerově nemoci, na níž dosud neznáme lék.

Více než sto let stará slavná observatoř Yerkes v americkém Wisconsinu, kde astronomové například poprvé určili tvar Mléčné dráhy, končí poněkud neslavně. Jak uvádí agentura Reuters, část rozlehlé hvězdárny se změní v lázně a luxusní domy. V místě, kde se před desetiletími psaly dějiny astronomie a kde svého času býval největší teleskop na světě, má vyrůst lázeňský komplex se stovkou pokojů a 72 luxusních domů.

Soukromý investor zaplatí vlastníkovi, Chicagské univerzitě, za 32 hektarů půdy v okolí jezera Geneva osm miliónů dolarů. Universita prodej třetiny svých pozemků odůvodňuje tím, badatelská činnost v observatoři v posledních desetiletích upadá. Slavné časy hvězdárny Yerkes, kde studovali a pracovali autor teorie Velkého třesku Edwin Hubble, nositel Nobelovy ceny Subrahmanyan Chandrasekhar nebo objevitel tvaru Mléčné dráhy William Morgan, jsou tak patrně už navždy minulostí.

Britští poslanci chtěji zásobovat parlament ekologicky čistou energií. Při výrobě by měl být využit vliv přílivu a odlivu řeky Temže. O co jde, zjišťoval v Londýně spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Kocourek: Podle technického návrhu, který se právě dokončuje, by odborníci pro zásobování parlamentu ekologickou energií využili vody Temže, která v Londýně ještě podléhá přílivu a odlivu. V projektu se počítá s tím, že v řece před 150 let starou budovou parlamentu by se postavilo několik přílivových turbín nákladem jednoho milionu liber. To je kolem 40 milionů korun.

Tyto turbíny by mohly zajišťovat zhruba desetinu potřebné energie. Parlament jí nyní spotřebovává téměř o polovinu více než před 10 léty. Poslanci jsou prý ochotni učinit razantní ekonomický zákrok poté, co někteří kritici poukázali na to, že v zákonech poslanci prosazují snižování škodlivých emisí, ale pro to sami dělají pramálo. Z jednoho rozboru vyplývá, že parlament spotřebuje tolik energie, jako 5 tisíc běžných britských domácností.

Japonští lékaři hlásí úspěch v boji proti Alzheimerově nemoci, na níž dosud neznáme lék. Jak experti uvádějí na internetových stránkách BBC, s úspěchem otestovali na myších vakcínu, která má zabránit vzniku této časté degenerativní choroby. Oproti jiným vakcínám, které se ve světě vyvíjejí na bázi virů, je ta japonská založená na DNA a nemá vedlejší účinky.

Vakcína u myší snížila tvorbu proteinu "amyloidu", který se usazuje v některých částech mozku a je hlavní příčinou vzniku nemoci. Dosavadní vakcíny na bázi virů se už vyzkoušely na lidech, ale vyvolávaly příliš silnou imunní reakci těla a vedly k nebezpečným otokům mozku.

Po vakcíně DNA z tokijské laboratoře byla imunní obrana u myší mírnější a dokázala v některých částech mozku, například hipocampu, snížit tvorbu proteinu amyloidu až o 50 procent. Z výsledků testů DNA vakcíny je nadšená i mezinárodní odborná veřejnost, podle níž se patrně otevřela cesta k levnému a účinnému boji proti Alzheimerově nemoci.

autoři: mkc , dnv , dst
Spustit audio

Více z pořadu