Velké malé zprávy 14. března 2002

14. březen 2002
Velké malé zprávy

Žvýkání žvýkací gumy prý zvyšuje inteligenci. Australští vědci zkoumají změny v globálním klimatu a dlouhodobé znečištění ovzduší ve městech vyšuje riziko úmrtí. Podle britských lékařů je naléhavě vyvinout testovací přístroje, které by zabránily motoristům jezdit pod vlivem drog a léků ovlivňujících řízení automobilu.

Často odsuzované žvýkání žvýkací gumy náš může podle britského výzkumu, o kterém informovala agentura Reuters, udělat chytřejšími. Žvýkání má totiž pozitivní účinek například na myšlení a paměť. Je jedno, jakou příchuť žvýkačky zvolíte - důležitý je totiž opakovaný žvýkací pohyb.

Podle autorů vyzkumu může být zlepšená paměť důsledkem mírného zvýšení tepové frekvence spojené s přísunem kyslíku a glukózy do mozku. Druhou možností je, že žvýkání ovlivňuje hladinu inzulinu, protože se v ústech vytvářejí sliny v očekávání jídla. V mozku, v oblastech důležitých pro učení a paměť, přitom existují receptory inzulinu.

Australští vědci chtějí do jižních moří umístit tisíce plovoucích robotů, kteří se mají stát součástí systému na sledování změn v globálním klimatu. V současnosti už pracuje více než 300 jeden a půl metrových robotů. Téměř všichni jsou však na severní polokouli. Teď se pozornost obrací k jihu. Podle vědců roboti umožní výrazně zlepšit přesnost předpovědí o klimatických jevech, jakým je například obávané El Nińo.

Dlouhodobé působení znečištění ovzduší, jaké je běžné v mnoha velkých městech, zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu plic a další plicní a srdeční choroby. Ukazuje to nová studie, uveřejněná v Časopise americké lékařské asociace. Vychází z údajů shromážděných za 16 let v rámci stále probíhajícího výzkumu, kterého se účastní tisíce lidí v USA.

Odborníci přitom hodnotí vliv znečisťujících částeček z výfukových plynů automobilů a z průmyslu - dost malých na to, aby pronikly do plic. Podle vědců dřívější studie nebyly tak průkazné jako tato ohledně negativního dlouhodobého působení dotyčných částeček v ovzduší. Autoři uvádějí, že svá zjištění zakládají na analýze údajů, které shromáždila Americká společnost pro rakovinu od přibližně 1 miliónu 200 tisících dospělých od roku 1982.

Podle britských lékařů je naléhavě potřeba vyvinout testovací přístroje, které by zabránily motoristům jezdit pod vlivem drog a léků, které mohou ovlivnit řízení automobilu. Bude však obtížné takové přístroje vyvinout. Procento Britů, kteří byly účastníky smrtelné dopravní nehody a ukázalo se, že před jízdou užívali marihuanu, totiž podle prohlášení Britské lékařské asociace stouplo od 80. do 90. let minulého století ze 3 na 12 procent.

Asociace se přitom podle agentury Reuters obává, že tento počet nadále poroste vzhledem k narůstajícímu počtu lidí, kteří berou drogy. Odborníci však upozorňují, že milióny lidí také pravidelně berou léky proti depresi, proti bolesti, alergiím a podobně - a ty všechny mohou utlumovat. Přesto mnozí pod jejich vlivem sedají za volant.

Vyvinout účinné přístroje, které by zjistily vliv drog a léků na schopnost řídit auto, však bude podle Britské lékařské asociace obtížné. Odborníci z Britsolské univerzity proto zkoušejí zařízení, které zabrání provozu auta, pokud zjistí, že řidič není v pořádku. Systém využívá infračervenou kameru, jejíž pomocí sleduje pohyb očí. Další čidlo monitoruje otáčení volantu a počítač vyhodnocuje dobu, jaká uplyne od chvíle, kdy se řidič podívá novým směrem jízdy, do chvíle, kdy otočí volantem.

autoři: Jana Olivová , bum
Spustit audio

Více z pořadu