Velké malé zprávy 12. června 2006

12. červen 2006
Velké malé zprávy

O tom, že závislost na počítačových hrách může být stejně vážná, jako ta na alkoholu či jiných drogách, se přesvědčuje stále více lidí, v Nizozemsku už pro ně dokonce začíná fungovat specializovaná klinika. Sílu vůle a přátelství národů prověřuje už druhý týden americká plavkyně ve vodách Dunaje. Více o těchto a dalších zajímavostech se dozvíte ve Velkých malých zprávách.

Robotům přibude další schopnost: budou moci zkoumat svět pomocí hmatu. Američtí vědci totiž vytvořili čidlo, které je stejně citlivé jako lidské prsty. Díky němu budou moci roboti například bez problémů nalévat do sklenic nápoje, protože získají větší citlivost. Senzor najde podle časopisu New Scientist využití také v medicíně, bude možné ho připojit na konec endoskopu, to lékaři umožní na dálku "prohmatat" vyšetřované tkáně.

Čidlo tvoří povlak složený z nanočástic sulfidů zlata a kadmia. Ty leží v jednotlivých vrstvách oddělených polymerem. Do senzoru se zavede elektrické napětí a ten pak zatlačí na zkoumaný materiál, asi jako když člověk přikládá bříško prstu na povrch nějaké věci. Díky tomu začne materiálem proudit elektrický proud a nanočástice sulfidu kadmia se rozsvítí.

Vznikne tak obraz zkoumaného objektu, který se zobrazí pomocí digitální kamery. Expertům se nový umělý hmat líbí, protože dosavadní hmatová čidla jsou buď málo citlivá nebo příliš křehká, takže se nedají v praxi využít.

Po Dunaji plave už druhým týdnem americká plavkyně Mimi Hughesová. Tímto neobvyklým způsobem se rozhodhla propagovat přátelství a soužití mezi národy. Dunaj protéká téměř desítkou států a to je podle plavkyně ideální terén pro takovou akci. Plavba sleduje zpravodaj ČRu na Slovensku Lubomír Smatana.

Smatana: matka čtyř dětí plave každý den kolem třiceti kilometrtů. V doprovodné kanoi sedí dcera stará se o jídlo a pití. Žádnou další podporu na břehu nemají.Plavkyně je zatím úspěšná, do Dunaje se zatím ve svém tmavé kombinéze noří pravidelně a do Černého moře ji zbývá slabých 1700 kilometrů. Musí to být ale velmi odvážná žena. Po povodních je v řece hodně vody a víry jsou zrádné.

Kromě porozumění mezi národy tato žena propaguje i ochranu vod a životního prostředí vůbec. Má tedy před sebou náročný úkol. Rozvrh plavby je na webové stránce wwwdanubesvim.com a tam se čtenář dozví, že Mimi Hughesová přeplavala už Berlingovu úžinu nebo třeba řeku Tenesee. Slanou vodu by podle plánu měla ochutnat 4. srpna.

V Amsterodamu začne od příštího měsíce fungovat klinika pro léčbu závislosti na počítačových hrách. Podle agentury AP je to vůbec první takové zařízení v Evropě, které nabízí svým klientům čtyř až osmitýdenní pobyt. Během něho se pacienti účastní diskusí s terapeuty a snaží se najít činnosti, které by jim počítačové hry nahradily.

Odborníci z kliniky léčili od počátku roku už asi tři desítky závislých, kteří byli ve věku od 13 do 30 let. Někteří z nich prý vůbec nevědí, jak se chovat k lidem tváří v tvář, protože jsou zvyklí komunikovat pouze se svými spoluhráči prostřednictvím počítače. Nemají žádné společenské vazby a někteří z nich při pohledu na počítač pociťují abstinenční příznaky - začnou se potit a třást.

Experti varují, že závislost na počítačových hrách často vzniká ve velmi raném věku a v dobré víře ji způsobují rodiče. Chtějí totiž, aby se jejich děti věnovaly i něčemu jinému než televizi a proto je v hraní her nejdříve podporují. Pokud ale dítě hraním tráví několik hodin denně, zanedbává své dosavadní zájmy a nemá žádné kamarády, je třeba situaci řešit.

autoři: kap , lsm , dst
Spustit audio

Více z pořadu