Velká Británie se loučí s Alžbětou II. Teď je hlavní postavou Karel III., ale už od zítřka to zase budou politici, nastiňuje britský novinář

19. září 2022

„Obliba královny Alžběty II. byla z podstatné části důsledkem její osobnosti, nikoli jejího úřadu. A bude na novém králi Karlu III., aby získal oblibu a respekt národa. Bude to nelehký úkol, protože lidé jsou přece jenom zvyklí na královnu. A tak bude docela těžké přijít po ní. Určitě s ní bude porovnáván, takže to nebude mít lehké,“ myslí si novinář Rádia Svobodná Evropa Ray Furlong, který 17 let působil jako reportér BBC v řadě zemí Evropy a postsovětského prostoru.

Nový panovník Karel III. se podle novináře bude vyhýbat politice.

„Obzvlášť na začátku. Možná se časem odváží něco komentovat, ale už dávno v nějakém rozhovoru řekl, že až bude králem, tak se jeho chování změní a bude se méně vyjadřovat k veřejným otázkám,“ objasňuje novinář.

Čtěte také

Pokud jde o energetickou krizi, tak zřejmě půjde příkladem, protože jeho celoživotní postoj je ekologický.

„Když například šlo o spoření energie, tak tady by mohl i něco naznačit nebo apelovat na národ,“ myslí si.

Od smrti Alžběty II. se ve Velké Británii ale politický život zastavil. Navíc ve chvíli, kdy jen pár hodin před smrtí jmenovala královna novou premiérku Liz Trussovou.

„Ale po pondělním pohřbu se to rychle změní a politika se vrátí. Vláda bude muset řešit tvrdý politický boj s opozicí. Spor může být o řešení energetické krize i o dalších problémech ekonomiky. Takže teď je ve středu pozornosti a hlavní postavou Karel III., ale už od úterý to budou zas politici,“ uzavírá Ray Furlong.

Hosté:
Jaromír Marek, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii
Ray Furlong, novinář Rádia Svobodná Evropa, 17 let působil jako reportér BBC
Jan Županič, historik, Historický ústav AV ČR

Královna Alžběta II. nastoupila na trůn ve svých 25 letech a letos v červnu ještě oslavila 70 let na trůnu.

Zažila 15 premiérek a premiérů. Stala se nejdéle žijící a nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. V Evropě vládl o dva roky déle pouze Ludvík XIV. (1638–1715), řečený Král Slunce.

Celé Téma dne si poslechněte v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související