Velká Británie oplakává královnu Alžbětu II. „Její jednotící role bude Británii v dnešní neklidné době chybět,“ myslí si Žantovský

Buckinghamský palác ve čtvrtek vpodvečer oznámil, že nejdéle vládnoucí britská panovnice Alžběta II. zemřela odpoledne na zámku Balmoral ve Skotsku ve věku 96 let. Jak svět reaguje na smutnou zprávu? Co všechno pro Brity královna představovala a co její odchod znamená pro monarchii? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu.

S odchodem královny Alžběty II. ve Spojeném království bez přehánění skončila jedna dlouhá éra. Panovnice na trůn nastoupila 6. února 1952 a vládla tak celých sedm desetiletí. Už předtím slibovala, že službě Commonwealthu zasvětí celý život a od dětství dodávala Britům odvahu.

Čtěte také

O tom, že se jí sliby podařilo vrchovatě naplnit, svědčí reakce veřejnosti i vrcholných představitelů nejen v samotné Velké Británii, ale po celém světě. Reakce některých z nich si můžete poslechnout v audiozáznamu speciálního vysílání nebo si je přečtěte na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

Alžběta II. symbolizovala staré i nové - pilíř, kontinuitu a stabilitu, shrnuje význam panovnice nejen pro Brity, ale i pro mezinárodní politickou scénu historik Jan Županič z Historického ústavu Akademie věd.

Operace Londýnský most

Úmrtí britské panovnice je událostí dějinného významu a všechny kroky, které bezprostředně po něm následují, jsou pečlivě rozplánované a známé jako Operace London Bridge, tedy Londýnský most. Zahrnují oficiální procedury v prvních deseti dnech od úmrtí a završí je státní pohřeb ve Westminsterském opatství. Den po dni si je můžete projít na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

Královna Alžběta II.

Nový král Karel III.

Novým králem se okamžikem skonu své matky stal 73letý princ Charles, který se do panovnické linie zapíše jako král Karel III. Je vášnivým ekologem a podporuje biofarmaření. Často se vyjadřuje ke změnám klimatu a vyzval například hlavy států a vlád, aby spolupracovaly s představiteli byznysu a soukromého sektoru na společném řešení klimatické krize.

Čtěte také

Rád také maluje, vystavoval a prodal mnoho děl a též publikoval knihy o malování. Na jeho obrazech jsou většinou krajinky či hrady. Též sbírá modely aut a nejvíce si libuje v britské značce Aston Martin.

Jeho zájem o architekturu jej několikrát zavedl i do ČR. Naposledy v roce 2010 se kromě Prahy podíval i do Brna a navštívil také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. V roce 2000 si prohlédl barokní zahrady pod Pražským hradem a v Brně slavnostně zahajoval výstavbu Technologického parku.

V poslední době Karel III. opět porušil tradici, že britská královská rodina se vyjadřuje jen velice výjimečně k aktuálnímu politickému dění. Ruský únorový útok na Ukrajinu popsal jako „brutální agresi a bezohledný útok na demokratické hodnoty“.

Tradice a očekávání

„Alžběta druhá byla jednotícím prvkem Spojeného království a to v té dnešní neklidné době bude možná Británii chybět. Musíme si jenom přát, aby se král Charles co nejdříve do své role nové vžil a vykonával ji stejně obětavě jako jeho matka,“ shrnuje nemalá očekávání od nové hlavy britské monarchie bývalý diplamat Michael Žantovský.

Čtěte také

Charles se stal právoplatným britským králem Karlem III. okamžikem smrti své matky. Korunován by měl být do roka. Je to obdobná situace jako v případě korunovace Alžběty po úmrtí jejího otce, vysvětluje komentátor Milan Slezák.

„Jedním důvodem je samozřejmě pieta. V době hlubokého smutku by se nehodilo organizovat něco tak radostného, jako je korunovace. Za druhé je to organizačně nesmírně náročná záležitost. A v neposlední řadě, i když chce mít Charles korunovaci méně finančně náročnou, než ji měla Alžběta II., přeci jen to bude něco stát,“ vypočítává.

Hosty Jana Pokorného jsou:

  • Jaromír Marek, zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii;
  • Martin Balucha, zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii;
  • Jan Županič z Historického ústavu AV ČR;
  • Michael Žantovský, bývalý diplomat a současný ředitel Knihovny Václava Havla;
  • Milan Slezák, komentátor Českého rozhlasu.
autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: Radiožurnál/iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související