Velikost jen milimetr, ale unesou mnohonásobně víc, než váží. Hmyzí roboti můžou znamenat hodně nejen pro třídění elektroodpadu

8. duben 2023

Nové technologie někdy nacházejí inspiraci v přírodě. Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni totiž pracují s takzvanými hmyzími roboty. Ty nejen velikostí tak trochu připomínají malé brouky. Na tamní Fakultě elektrotechnické v nich odborníci vidí klíč k větší recyklaci elektroodpadu. Mohli by totiž rychle a jednoduše roztřídit součástky třeba z už nepoužívaného mobilu.

S Jiřím Kuthanem, doktorandem, jsme v laboratořích na Fakultě elektrotechnické plzeňské univerzity: „Snažím se najít základovou desku do telefonu. Dáme ji do pece, kterou máme rozehřátou asi na 600 stupňů, abychom měli jistotu, že se cín roztaví.

Malý, ale šikovný

Tímhle se ze základové desky mobilu získají malé součástky, poznávám třeba kameru a nějaký čip. Všechno se pak vysype na panel o velikosti 10 krát 15 centimetrů. A právě na něm se téměř neslyšitelně pohybuje takzvaný hmyzí robot.

„Popsal bych to jako širší háčko, abychom dokázali dobře uchopit separovanou věc pomocí lineárních pohybů v ose xy a abychom s tím dokázali pohybovat do příslušného koše, kde sbíráme odpad,“ popisuje Jiří Kuthan.

Rozhodně byste tak neřekli, že je to robot. Vypadá totiž jen jako další součástka. Po panelu jezdí nahoru a dolů a roztřiďuje věci.

Čtěte také

„Naši robotics jsou ve velikostech jednotek milimetrů. Velikost je dostačující na elektronický odpad, ale velkou výhodou našich robotů je to, že mají obrovskou nosnost, a to kolem 4,5 tisíce procent své vlastní hmotnosti,“ přibližuje Jiří Kuthan. 

Ovládání bez motoru a baterie

Miniaturní robot v sobě nemá žádný motůrek. Vědci ho ovládají díky elektromagnetickému poli.

„Je osazen permanentními magnety, použité k interakci s elektromagnetickým polem, kterými deformuje to kolem něj, abychom s ním mohli pohybovat. Jako jeden hmyz nedokáže nic, ale pokud jich je větší množství, tak už dokáží velké věci, a to je to, kde máme futuristické cíle,“ dodává doktorand Jiří Kuthan.

Cílem zdejších expertů je celý proces zvětšit a zautomatizovat. V praxi by tak spolupracovalo hejno robotů.

„Kamera pořídí snímek, ten si vezme neuronová síť, která rozpozná, kde je robot a kde je komponenta, inteligentní algoritmy naplánují trasy, jak separovat danou komponentu do odpovídajícího separačního koše. Vybere se ta nejideálnější,“ to už mi vysvětluje Ondřej Carvan, bývalý student, který na tohle téma napsal diplomku a teď pracuje v jednom technologickém globálním koncernu. Tady na Fakultě elektrotechnické ale stále působí.

„Většina současných systémů separujících elektronický odpad se zaměřuje jen na rozeznání magnetický nemagnetický materiál. My díky neuronovým sítím můžeme vizuálně rozpoznat jakoukoliv komponentu a tu následně odseparovat. Je tam obrovská modularita, můžeme vzít čtyři pět tisíc robotů,“ upřesňuje Ondřej Carvan. 

Čtěte také

Pro odpad i v medicíně

Plzeňští vědci v tomhle zatím experimentálním konceptu vidí velký potenciál. Například podle časopisu Nature lidstvo každý rok vytvoří 42 milionů tun elektronického odpadu a většina z něj skončí v rozvojových zemích. Základové desky, i z mobilu, obsahují hodně cenných kovů, řadu součástek lze znovu použít, ale jejich třídění je komplikované.

„Bylo by to reálné a hlavně by tím odpadl ten největší problém elektronického odpadu. Nedostatečné možnosti separace se pak promítají v tom, že stále dochází k fenoménu e-waste flow, který znamená přesun elektronického odpadu z nejvyspělejších zemí světa do těch nejméně vyspělých, například ghanské hlavní město Accra je jedno velké skladiště elektronického odpadu,“ doplňuje Ondřej Carvan.

Hmyzí roboti jsou ale ještě o mnoho menší. Jejich rozměr může být i jen jako polovina tloušťky lidského vlasu. Uplatnění by tak mohli mít i v medicíně.

Hmyzí roboti – miniaturní stroje by mohly pomoci s tříděním elektronického odpadu, třeba součástek ze starších mobilů, které se ještě dají následně použít. Uplatnění malých robotů ale může být v budoucnu mnohem širší, potvrzuje František Mach, vedoucí výzkumné skupiny CIMRA ze Západočeské univerzity v Plzni.

Tito roboti jsou tak malí, že nemají ani motor, ani baterii, ovládány jsou zvnějšku pomocí elektromagnetického pole, můžou být ale velmi výkonné.

Nejzajímavější a nejvíce rozvinutou oblastí je v tomto ohledu medicína. Nanoskopičtí roboti pro pohyb v krevním řečišti, kde jsou navigovány a slouží k navázání léčiva a cílené léčbě, nebo pro minimální invazivní chirurgický zásah, například v mozku

Mají libovolný tvar, záleží hlavně ale na tvaru elektromagnetické desky, ne robota, nejmenší mikroskopický robot má polovinu tloušťky lidského vlasu, tj. 50 mikrometrů, v jiných laboratořích, například na VŠCHT, mají dokonce jen nanometry.

Čím menší, tím víc se hodí pro medicínu, snaží se vyvinout ty, které dokáží projít buněčnou stěnou.

Problémy: samotná výroba na miniaturní úrovni, ovládání (lokalizace se submilimetrovou přesností)  

autoři: Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související