Velikonoční vajíčka, jednodušší technika malování

29. březen 2002
Dobrá rada

Dívky a ženy by se měly na nadcházející velikonoční svátky náležitě připravit. Až v pondělí ráno přijdou koledníci a budou chtít nějaké malované vajíčko, mohlo by být už pozdě. Proto už teď přinášíme pár rad o tom, jak jednoduše a rychle nazdobit vajíčka. Než začnete s barvením vajíček, měli by jste si vajíčko nejprve připravit.

Kynclová: Očistit odmašťovacím prostředkem, otřít octem, aby dobře chytala barva. Záleží na tom, jestli chceme použít vajíčko vyfouknuté nebo uvařené. V prvním případě musíme být více opatrní, dírky dobře zalepíme, aby bílek nevytékal, pokud je nevysušíme.

Říká výtvarnice Hermína Kynclová. Zdobení vajíček je zábavné hlavně pro děti. Proto poradíme jednoduchou techniku, která by se mohla hodit právě jim.

Kynclová: Na omalování vajíček jsou nejlepší barvy akrylátové, které nepouští na prsty a dáme si ho raději do ubrousku, vlhkýma rukama by se příliš umazala. Příčně nebo podélně si vajíčko rozdělíme, stačí uprostřed jedna kytička, z druhé strany také, vedle nakreslíme puntíky či lístečky a vajíčko je ozdobeno. Vypadá pěkně a je za chvilku hotové.

Nazdobit si děti mohou i vajíčka, která dopředu spolu s rodiči nabarví.

Na obarvené vajíčko se většinou nanáší bílá barva, která se dá udělat ze včelího vosku a běloby, směs ohřejeme a nanášíme.

Na zdobení velikonočních vajíček je možné použít třeba jen stužku, nebo kousky barevného papíru, které na vajíčko nalepíte. A ještě jedna specialita Hermíny Kynclové, kterou si můžete také vyzkoušet.

Kdo umí pracovat s jehlou a nití, ušije z kousku úpletu čepičku, namaluje oči, nos a pusu. Je to hezký doplněk k celkové velikonoční výzdobě.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu