Velikonoční Leonardo

1. duben 2013

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem, ale slaví ho také mnoho ateistů. Spojení oslav jara a víry se během staletí ukázalo jako velmi dobrý "projekt".

V magazínu Leonardo se 1. dubna od 16:10 pokusíme zmapovat, jak se vyvíjely oslavy Velikonoc od středověku až do současnosti. Naším hlavním hostem bude PhDr. Ilona Vojancová, která od roku 1997 stojí v čele Souboru lidových staveb Vysočina Národního památkového ústavu.

Společně projdeme aktuální velikonoční výstavou v Betlému Hlinsko, kdy si připomeneme zvyky obecné i krajové. Návštěvu v roubených chaloupkách zpestříme setkáním s J. Pořízem, který i ve svých 90 letech plete pomlázky, slaměné ozdoby a vyrábí také tzv. štípané holubičky. Současně se s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR vrátíme do středověku k panovnickému dvoru.

Velikonoce totiž nebyly jen časem zastavení a zamyšlení. Panovníci tyto dny využívali k důležitým politickým krokům. Význam tohoto svátku podtrhovali například velkolepými korunovacemi. Příkladem může být Karel IV., který si na velikonoční čas naplánoval svou cestu do Říma, kde byl v roce 1355 korunován na císaře. Navíc zavedl tradici „velikonočních programů“, které do Prahy lákaly tisíce poutníků.

Jak slavili velikonoce středověcí panovníci a jak lidé v 19. století? Jaká jídla patřila na slavnostní stůl? Které ze zvyků přežily až do dnešních dní a které zapadly už jen do spisů etnografů? Jak jsou dnes tyto svátky připomínány? Odpovědi uslyšíte po 16. hodině v magazínu Leonardo. Rozšířené informace můžete od odpoledne 1. dubna najít na webu v článku Magie Velikonoc.

Velikonoční oslavy nepatří pouze minulosti. Některé ze zvyků přežily do dnešních dní. Nehovoříme zde pouze o barvení vajec nebo pletení pomlázek, ale o divadelní hře. Součástí pořadu budou také ukázky představení divadla Apropo, pro které jeho principál Filip Jan Zvolský napsal v roce 2000 hru Jidáši kam jdeš?, kterou každým rokem hrají v areálu Pražského hradu.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio