Velikonoční dekorace leží ve skladu, v libereckém Draku teď šijí roušky

22. březen 2020

Liberecký spolek Drak zaměstnává 30 zdravotně postižených, kteří každoročně vyrábějí drobné velikonoční dekorace. Jejich mzdy pak závisí na prodeji těchto výrobků. Letos je ale nemají kde prodat, kvůli epidemii koronaviru totiž nejsou jarní trhy.

„Tady vidíme, kolik krabic velikonočních výrobků a dekorací už máme hotových. Podívejte se kolik pomlázek jsme napletli, mašličkami ozdobili. A ty nevydrží, když to nikdo nekoupí, tak to tady uschne,“ popsala aktuální skladové zásoby Romana Lencová z libereckého sdružení Drak.

Liberecké sdružení Drak zaměstnává 30 zdravotně postižených. Ti vyrábějí různé dekorace

Kromě pomlázek vyrobili handicapovaní zaměstnanci Draka například velikonoční zajíčky nebo barevné kraslice se složitými voskovými vzory. Ve skladu teď mají stovky velikonočních výrobků, další už ale nedělají. Kvůli karanténě totiž nemají možnost je prodat. Tradiční prodejní akce jsou zrušené a Drak tak může zboží prodávat jen přes svůj e-shop.

Velikonoční zboží ale není kde prodat. Kvůli karanténě nejsou jarní trhy

„Pro nás je to likvidační. Bereme sice nějaké peníze od státu, ale ty nám vůbec nestačí. My si musíme vydělávat sami. Potřebujeme, aby naše výrobky šly na trh, mohly se prodávat a lidé by za ně mohli získat finanční prostředky na mzdy,“ vysvětlila zástupkyně ředitele sdružení Drak Lenka Bobvošová. Ruční výroba je totiž důležitým přivýdělkem pro zaměstnance sdružení, kteří jsou jinak odkázáni jen na své invalidní důchody. Díky práci se také cítí potřební ve společnosti.

Liberecká chráněná dílna každoročně vyrábí velikonoční dekorace

Sdružení Drak se proto přizpůsobilo poptávce na trhu. V liberecké dílně teď šijí roušky. „Máme tady pět lidí, kteří jsou schopni šít, když nám dodají materiál,“ popsala Bobvošová. Další dvě švadleny má Drak v Tanvaldu. I ty jsou schopny ušít roušky z jakéhokoliv materiálu.

Na prodeji velikonočních dekorací závisí mzdy 30 handicapovaných zaměstnanců Draka

Občanské sdružení D.R.A.K. působí v Liberci už od roku 2003 jako poskytovatel sociálních služeb. Založili ho lidé, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci, například se jim narodilo dítě s tělesným postižením nebo byli nuceni sami zvládat důsledky svého zdravotního handicapu. Činnost sdružení je zaměřena na 3 skupiny lidí:

Děti, mládež a dospělí s tělesným postižením
Pečující maminky, tatínkové, rodiny
Osoby, rodiny, které jsou ohroženy sociálním vyloučením

Sdružení Drak se snaží těmto skupinám nabízet ucelenou podporu ve formě poradenství, vzdělávání, aktivizaci, zaměstnání, setkávání i volnočasové aktivity. Sdružení úzce spolupracuje s orgány státní správy, zdravotnickými zařízeními, školami a neziskovými organizacemi podobného zaměření.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související