Vegetariáni mají o třetinu nižší riziko infarktu

1. únor 2013
Obezita, ilustrační obrázek

Pokud se vyvarujete konzumace masa i ryb a přejdete na vegetariánskou dietu, může to mít výrazný pozitivní vliv na zdravotní stav našeho srdce.

Studie provedená na vzorku 44 500 lidí v Anglii a ve Skotsku ukázala, že vegetariáni jsou méně ohroženi rizikem předčasného úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečních chorob. Rozdíly v hladině cholesterolu, krevním tlaku a tělesné váze mají poměrně výrazný zdravotní efekt.

Nemoci srdce a oběhové soustavy jsou metlou západní společnosti. Jen ve Velké Británii na ně umírá ročně 94 tisíc lidí, což je mnohem více než na kteroukoli jinou chorobu. A téměř tři milióny lidí ve Spojeném království mají nemocné srdce. Může za to v mnoha případech právě tuk usazený na stěnách cév, které mají na starosti výživu srdečního svalu, protože přívod krve do srdce blokuje. To může vyvolat anginu pectoris, nebo dokonce vést až k infarktu, pokud se krevní řečiště zcela ucpe.

Vědci z oxfordské univerzity analyzovali data sebraná od 15 100 vegetariánů a 29 400 probandů, kteří maso a ryby jedli. V průběhu jedenácti let, kdy výzkum probíhal, 169 účastníků experimentu zemřelo v důsledku srdečního onemocnění a více než jeden tisíc z nich musel být hospitalizován. A byly to převážně jedlíci masa.

Výsledky rozsáhlé studie byly publikovány v American Journal of Clinical Nutrition.
Ukazují, že vegetariáni mají v průměru nižší krevní tlak, nižší hladinu tzv. „zlého“ cholesterolu a jsou také štíhlejší. Vegetariánství jako takové se ale nedá považovat za přímou zkratku ke zdravému srdci, protože i v některých bezmasých potravinách je velké množství nasyceného tuku a soli.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition

Spustit audio
autor: redakce ČRo Leonardo