Vedra v Evropě odhalují nevybuchlou munici i prehistorické památky

Výjimečná vlna veder, která zachvátila Evropu a vyvolala mohutné požáry od Řecka až po Švédsko, s sebou přináší i nečekané jevy. Odkrývá starodávnou architekturu, která byla „ukryta pod dlouhou trávou historie“, píše server americké stanice CNN. Ve spálené krajině se vynořují zahrady, strašidelná panská sídla, a dokonce i granáty.

Na žloutnoucích polích v Irsku se objevily starověké archeologické památky, ale i navigační přístroje letadla z druhé světové války. Snímky bezpilotního letounu, který proletěl nad světoznámými neolitickými hroby v Newgrange, ukázaly řadu dalších památek. Jeden snímek zachycuje kruhové stopy v krajině, které by podle odborníků mohly být starověkým slavnostním shromaždištěm a prehistorickou márnicí.

Žhnoucí slunce v Irsku na útesech v okrese Wicklow také odhalilo znak „EIRE“ z druhé světové války, jenž byl neviditelný od roku 1944. Úřady tehdy podél irských břehů vyrobily 83 takových označení, aby upozornily piloty, že letí u neutrálního území. Na žádost amerického letectva byly znaky očíslovány, což jeho letcům pomáhalo v orientaci při letu přes Atlantik.

V anglickém Gawthorpe Hall v Lancashire se na vysušeném trávníku vynořil obrys viktoriánské zahrady. A v Clumber Parku v Nottinghamshire zase vyprahlý trávník odhalil, že tam kdysi stával honosný dům.

V Německu zase nedostatek deště odhalil nejrůznější „poklady“ v Labi, kde je hladina hluboko pod normálem. Na dně se našla munice, která tam ležela od konce války v roce 1945. Policie v německém státě Sasko-Anhaltsko už našla 24 kusů munice, dvakrát víc než za celý loňský rok, a čeká, že jich bude ještě víc. Jde o granáty, miny a další válečný materiál, který lidé po válce házeli do řek, aby se ho co nejrychleji zbavili, píše CNN.

autor: gzb
Spustit audio

Související