Vedoucí ruského Rádia Svobodná Evropa: Státní televize se vrací k tomu, co bylo za Sovětského svazu

10. květen 2016

V rozhovoru s Michaelem Rozsypalem přirovnává stav současné ruské žurnalistky ke kopané, ve které se nerespektují pravidla. Jak hodnotí svobodu médií vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa? Lze v Rusku získat svobodné informace?

„Když pracujete pro oficiální média, tak máte dobré podmínky. Když sledujete linii Kremlu, tak máte dobré podmínky a peněz a možností je dost. Když jste v opozici a sledujete nezávislá svobodná média, tak je situace trošičku jiná. Existuje tlak na svobodná média, kterých je méně a méně. Situace se v poslední době zhoršuje,“ říká host Interview Plus Andrej Šarij, vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa.


Znám hodně lidí, kteří jsou zaměstnáni jako novináři, ale v podstatě pracují pro tajné služby. Andrej Šarij

Podle něj všechna svobodná média v Rusku, která jmenuje, mají omezené možnosti. Nemohou například vysílat v kabelové televizi a jejich kanálem s relativní volností je jen internet nebo satelitní vysílání. Ruské vysílání Rádia Svobodná Evropa je podle Šarije v tomto smyslu také omezené, a proto se jejich vysílání realizuje především prostřednictvím internetu.

Dá se ruská státní televize označit jako nástroj propagandy pro ruský režim? „Myslím si, že na sto procent ano. Z tohoto hlediska je to v podstatě návrat k tomu, co bylo za Sovětského svazu. Možná i více sofistikovanější,“ odpovídá.

Problém je podle něj v tom, že státní televize, stejně jako další státní orgány fungují uzavřeny samy do sebe a také počítají automaticky s vlivem Kremlu. „Jsou všude přítomní a žádná alternativa, která se nabízí běžně, tak v podstatě neexistuje. Proto většina lidí, která se nezajímá o politiku, tak je pro ně naprosto normální věc, že všechno, co požadují, tak je nějak svázáno s oficiálním hlediskem vlády přes televizi.“

Kde se dají získat v Rusku nezávislé informace?

Šarij uvádí, že kromě zdrojů, které používají novináři po celém světě běžně, je v Rusku spíše omezený přístup k dalším informacím – například všechno související s prací státního úřadu je vždy těžké získat, uvádí. Proto při poskytování informací spolupracuje Rádio Svoboda primárně s organizacemi občanských společností, které v Rusku existují.

Andrej Šarij

„Většinou když se jedná o citlivé věci – politický nátlak, korupční aféry – tak tam jsou problémy a byly už mnohokrát. Prakticky nemůžeme dostat žádné důležité informace od oficiálních státních úřadů,“ popisuje s tím, že to neznamená odmítnutí, ale často požadavek: „Odešlete nám oficiální dopis; a pak čekáme třicet dní na odpověď. Během té doby však již není informace aktuální.“

Kdo chce v Rusku nezávislé informace, dostane je

Ruská legislativa je podle Šarije svázaná se sférou médií a je nepřesná například v otázce toho, co je protistátní terorismus. "Nezáleží na zákonu, ale na každém soudci. Ta šedá část legislativní sféry je v Rusku velmi široká.“

Šarij uvádí, že ruský prezident Putin není nikým kontrolován, omezen zákonem nebo pod nátlakem společnosti. Není podle toho, co říká ani proti němu, ani ho nepodporuje. Jde mu především o objektivitu informací.

Podléhá vysílání ruské redakce Rádia Svobodná Evropa politickým nátlakům nebo autocenzuře? I na to odpovídá v rozhovoru Michaelovi Rozsypalovi v pořadu Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio