Vedení ČSSD musí naslouchat, diskutovat a zlepšit marketing, shrnuje nová místopředsedkyně

10. duben 2018

Jak chce nové vedení sociální demokracie získat zpět důvěru ztracených voličů? Proč ztroskotala jednání o vládě s hnutím ANO? A míří ČSSD definitivně do opozice?

„Minulé vedení nenaslouchalo členské základně. Nové vedení bude jednak naslouchat členské základně, jednak s nimi bude diskutovat a jednak si nemůže dovolit v tuto chvíli tančit na palubě, ale musí být všichni v podpalubí a snažit se zabránit tomu, abychom nabírali vodu,“ říká nová místopředsedkyně ČSSD, radní kraje Vysočina Jana Fialová.

Naráží na metaforu o straně jako potápějící se lodi, jejíž vedení nahoře na palubě tančí, zatímco do podpalubí už teče voda. Takový pocit měla z minulého vedení ČSSD. O Janu Hamáčkovi, který byl místopředsedou a teď je předsedou, ale říká, že sám asi nemohl nic dělat.

Odchod Bohuslava Sobotky


Za vlády pana Sobotky se povedlo spoustu věcí: ekonomický růst, stabilizovaná společnost, jen si myslím, že jsme neuměli ty úspěchy dobře prodat. Bohužel je za nás prodávalo právě hnutí ANO, které je dobrým marketérem a dobrým komunikátorem.Jana Fialová

Bylo šťastné, že člověk jako Bohuslav Sobotka, který vládl 4 roky, byl premiérem celé volební období a vedl sociální demokracii řadu let, odešel z vysoké politiky a netajil se kritickým názorem na vyjednávání ČSSD s hnutím ANO?

„Bylo to jeho osobní rozhodnutí, to si nedovolím komentovat. Za vlády pana Sobotky se povedlo spoustu věcí: ekonomický růst, stabilizovaná společnost, jen si myslím, že jsme neuměli ty úspěchy dobře prodat. Bohužel je za nás prodávalo právě hnutí ANO, které je dobrým marketérem a dobrým komunikátorem,“ hodnotí Fialová.

Dodává, že hnutí ANO bylo rychlejší a lepší a i nad touto věcí se musí nové vedení ČSSD zamyslet a stranický marketing zlepšit. Podle jejího názoru nebyl Sobotka špatným předsedou, ale krajům a okresům se nenaslouchalo.

Jednání s hnutím ANO

Andrej Babiš řekl MF Dnes: „Byli jsme velice velkorysí. Snažili jsme se naši nabídku vylepšit, dělali jsme kompromisy v programu i v počtu ministrů. Na jednání jsme jim dokonce s těžkým srdcem nabídli vlajkovou loď sociální demokracie, kterou vždycky bylo MPSV.“

„Asi to podle předsedy a místopředsedy nebyla tak lukrativní nabídka. Ve čtvrtek byla ukončena jednání a my jsme řekli, že budeme opoziční stranou,“ komentuje to Jana Fialová. Ukončení jednání bylo podle ní dobrým rozhodnutím.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio