Vědecké dobrodružství v Senegalu: Děti sice mají nárok na léky zdarma, ale stát je nehradí

V jihosenegalské vesnici You Too mají školu, kostel, malou nemocnici i porodnici. Léků je ale nedostatek, protože je zdravotní bratr Jean musí kupovat ze svého a prostředky mu často nestačí.

„Hodně jsem musel bojovat za to, abychom tady měli elektřinu. A nezbývají mi peníze ani na léky – podívejte se do mé lékárny, je skoro prázdná,“ ukazuje místní zdravotník na volné police.

Takhle vypadá místní lékárna.

Děti do pěti let by prý sice měly mít léky zdarma, ale stát je přesto nehradí. A protože zdravotní pojištění lidé běžně nemají, musí místní za návštěvu lékařského zařízení platit. „Je to pro mě jediný zdroj příjmů. Právě z těchto peněz nakupuji léky dětem,“ vysvětluje lékárník.

Jean Nestor Dieu je jediným odborníkem ve vesnici, a tak jsou na jeho pomoc odkázány i rodičky. Protože je ale pro ženy z kmene Džólá těžké přijmout muže u porodu, zapojuje se školený zdravotník jen v případě komplikací. 

Pokud jde všechno, jak má, umějí se v You Too vypořádat třeba i s narozením dvojčat, jak potvrzuje novopečená maminka: „Měla jsem rodit asi o měsíc později. To, že čekám dvojčata, jsem věděla. Jsou to moje první děti a mám z nich velkou radost.“

Dvojčata se sice narodila o měsíc dřív, ale obě děti i maminka jsou v pořádku

I když je jedno z dětí o něco menší, narodilo se s přijatelnou váhou a nemuselo být převezeno do nemocnice ve městě. Správné prospívání obou novorozenců se tak přímo v You Too snaží zajistit medovými příkrmy a tradičními masážemi.

Vzácný habešský pepř

Významnou složkou přírodní medicíny, na kterou tu lidé hodně dají, je xylopie neboli habešský pepř. Jeho bílé květy se používají v kosmetice i při vaření a kořeny slouží jako zubní kartáček nebo léčivo. 

Vylouhovaný kořen je podle lékaře Papa Gaye, který se v Senegalu narodil, dobrý na bolení břicha. Namleté zralé plody se zase přidávají do oleje, který se používá při masážích.

„Je to také účinné afrodiziakum a kořen se používá při čištění zubů, protože hezky voní,“ dodává Jean Nestor Dieu s tím, že vzácná xylopie je vlastně nejdražší přírodní kartáček na zuby.

Pokračování vědeckého dobrodružství Andrey Skalické poslouchejte až do pátku 19. dubna vždy v 7:25 na Plusu. Další vědecká dobrodružství najdete na speciální stránce.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související