Vědecké dobrodružství v Senegalu: Chudé léčím zdarma, říká jeden z nejvyhledávanějších léčitelů

Přírodní medicína má v Senegalu dlouhou tradici a lidé služeb léčitelů stále hojně využívají. Redaktorka Andrea Skalická navštívila jednoho z nejvyhledávanějších dakarských fytoterapeutů.

Až 80 % Senegalců prý dává přednost přírodním léčitelům před lékaři. Jedním z důvodů je patrně i to, že většina místních nemá zdravotní pojištění a návštěva oficiálního lékařského zařízení se tak stává těžko dosažitelným luxusem.

Vědecké dobrodružství v Senegalu: Děti sice mají nárok na léky zdarma, ale stát je nehradí

Léky pro děti kupuje místní lékárník ze svého

V jihosenegalské vesnici You Too mají školu, kostel, malou nemocnici i porodnici. Léků je ale nedostatek, protože je zdravotní bratr Jean musí kupovat ze svého a prostředky mu často nestačí.

Mistrem svého oboru, na kterého se obyvatelé západoafrického Senegalu s důvěrou obracejí, je Kaoussou Sambou: botanik v důchodu, který se rozhodl využít svých znalostí a pomáhat lidem – mnohdy i zcela nezištně.

„Poprvé jsem k tomuto léčiteli přišel kvůli synovi – dlouho měl bolesti břicha. Byl u různých lékařů, ale nikdo ho nedokázal vyléčit. Až tady mu pomohli,“ vypráví svou zkušenost spokojený klient.

Co přesně obsahuje Sambouova bylinná směs, kterou ordinuje pacientům, je jeho tajemstvím. Léčitel si ale zakládá na dialogu a spolupráci s lékaři – sám diagnostiku neprovádí.

„Hodně pacientů sem přichází od lékařů, a tak už mají vyšetření hotová. Podívám se na výsledky testů a podle nich dávkuji bylinky. Sám diagnózu neurčuji. Pokud si někdo myslí, že má například vysoký cukr, požádám ho, aby si nechal udělat odborné vyšetření u lékaře a pak za mnou přišel zpátky,“ vysvětluje svůj běžný postup.

Tady se klientům vydávají speciálně namíchané bylinky

Rozhodnutí stát se profesionálním léčitelem učinil Sambu před deseti lety, kdy šel do důchodu. Do té doby pracoval v dakarském botanickém institutu. „Rozhodl jsem se, že využiji svých zkušeností a budu pomáhat lidem,“ říká.

Že je jeho posláním opravdu pomáhat, dokazuje i tím, že některé své chudé pacienty léčí zdarma. Může si to dovolit i proto, že bohatí klienti mu někdy zaplatí i desetinásobek požadované sumy.

Nelegální činnost

V Senegalu je léčitelství v současné době nelegální praktikou, byť je státem tolerováno. Kaoussou Sambou se proto zasazuje o legalizaci své obživy. Důvodem, proč by si přál léčitelství právně ukotvit, je podle něj i fakt, že léčitelem se v současné situaci může stát prakticky každý.

„Takový šarlatán pak může pacienta poškodit,“ uzavírá s tím, že rozeznat dobrého léčitele od špatného není snadné.

Pokračování vědeckého dobrodružství Andrey Skalické poslouchejte až do pátku 19. dubna vždy v 7:25 na Plusu. Další vědecká dobrodružství najdete na speciální stránce.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.