Vědec: Morální panika kolem počítačových her je zatím neodůvodněná

24. květen 2016

Proč vědecky zkoumat hry? Jak významným společenským fenoménem je hraní si? Jaký vliv mají počítačové hry na člověka? Hostem Magazínu Leonardo byl Jaroslav Švelch, vedoucí oboru herních studií z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Hry, například deskové, hraje většina populace,“ uvedl vědec. „Hry obecně jsou obrovský společenský fenomén s obrovským dopadem.“

Mezi negativní dopady patří i domnělá škodlivost počítačových her. „Výsledky výzkumů zatím nejsou v tomto ohledu příliš průkazné,“ soudí Švelch.

„Účinky her na hráče se doposud nepodařilo prokázat. Zdá se, že morální panika, která kolem her probíhala, zřejmě nebyla úplně odůvodněná,“ dodal.

Dalším z negativních projevů spojeným s hraním a hráčstvím obecně je závislost a patologické hraní. Zde se ukazuje, že hry nemají konkrétní specifické rysy, které by je činily více vhodné pro vytvoření závislosti než jiné typy činností.

„Někteří lidé mají prostě osobní predispozice k tomu stát se závislými na různých věcech. Jestli to budou hry, nebo něco jiného, je otázkou spíše kontextu a náhody, co se k nim dostane,“ vysvětlil ludolog.

Rozdíl oproti drogám a alkoholu jen ten, že hry nemohou vyvolat fyziologickou závislost, ale pouze závislost psychickou. „Nebo spíše zálibu, která je založena na psychickém, emocionálním vztahu ke hrám.“

Česko: Levně a kvalitně

Proč je český herní průmysl ve srovnání se světem na relativně vysoké úrovni? „Je to z řady důvodů,“ objasnil Švelch.

Jedním z nich je tradice počítačového kutilství, která začala v 80. letech minulého století. Dále také kvalitní vzdělání v oblasti technické a programátorské.

„Spíše než programátoři tu chybí designéři a vizionáři,“ konstatoval vědec.

V Česku má podle něj i velkou tradici grafika a animace, takže řada profesí potřebných pro vývoj her jsou tu dobře pokryté.

„Naší konkurenční výhodou v mezinárodním měřítku je i to, že jsou náklady na pracovní síly menší, ale přitom je infrastruktura dobrá a pracovníci jsou dobře připravení,“ chválil český herní vývojářský potenciál Jaroslav Švelch.

autoři: dst , oci , Leona Matušková
Spustit audio